dinsdag 9 februari 2016

Carnaval!

Zelf heb ik helemaal niets met dat feestje van onze Brabanders. Als ik op een feestje ben en ze gaan polonaise lopen, ben ik weg. Maar ja, ik drink nauwelijks alcohol.
Het RK volksfeest was oorspronkelijk bedoeld een paar dagen geheel van God (ver)los(t) te zijn. Tja, en wie van God verlost is komt vanzelf bij de duivel terecht. Het was ooit een RK (vr)eetfeest, vlak voor de vastentijd. Gedurende de feestperiode werden maatschappelijke rollen omgedraaid en normen omtrent ongewenst gedrag tijdelijk opzij geschoven, zo vertelt de historie.
Ik herinner me dat in mijn jeugd niet RK volwassenen met grote afkeer spraken over de jaarlijkse RK seks, drank en rock 'n' roll dagen, waar later ook nog drugs aan toegevoegd werd. Ik weet ook nog dat een RK collega van mij uit Eindhoven nogal verbolgen was over die visie. Maar ach, in die tijd stonden ook in Nederland geloven en provincies (Holland en de rest) tegenover elkaar.
In die jaren (50-60) sprak men ook over de vele werkloze Brabanders die zwart werkten en sport bedreven. Zo zouden wielrenners en biljarters kampioen geworden zijn, omdat ze de hele dag niets anders deden dan trainen met een gegarandeerd inkomen in de vorm van een ww uitkering. Ik weet nog dat toen familie van mij naar het Brabantse land verhuisden, ze flink moesten wennen aan die andere cultuur. Je moet er geboren zijn om Brabanders te begrijpen. Het echte carnaval vier je alleen in Brabant. Op andere locaties is het een surrogaatfeestje.
Ik gun de Brabanders hun feestje van harte. Jammer van die storm.