zondag 7 februari 2016

Een rustgevende omgeving


80 koloms ponskaart
In de tijd van de gemechaniseerde administratie, stond ik de hele dag in de herrie van machines die ponskaarten verwerkten. En nee, ik had geen gehoorbeschermers. Van IBM 026 ponsmachines , IBM 444 tabelleermachine ,  IBM 077 (de-)collater tot 514 reproduceer en de IBM 082 kaartsorteermachine, de grootste herriemaker. Als ik na zo'n dag vol herrie weer thuiskwam, deed ik als eerste de radio uit. Zo, lekker stil.
Niet alleen rust, ook de uitstraling van mijn werkomgeving vond en vind ik nog steeds belangrijk. Van chaotische, rommelige omgevingen word ik erg onrustig. Dan gaan mijn handen jeuken. Soms om iemand eens flink aan het werk te zetten en anders om zelf maar eens de boel te gaan opruimen.
Ik ben in woningen geweest, waar bijvoorbeeld de muren in de gang na jaren nog steeds grijs beton toonden. Nou, dat is voor mij geen lekker thuiskomen. Dan krijg ik al weer de kriebels zodra de voordeur opengaat.
IBM 082 ponskaartsorteermachine
Gaandeweg kwam ik erachter dat ik het beste presteer in een georganiseerde, opgeruimde omgeving. Die omgeving sloot mooi aan bij mijn latere functies, waar planmatig, georganiseerd en gestructureerd gewerkt werd. Gelukkig had ik daar als leidinggevende zelf de hand in.
Het valt mij direct op, wanneer iemand binnenkomt en zijn of haar jas over een stoel gooit. Die jas hangt daar dan tot men weer naar buiten gaat. De dader is een paar meter eerder de kapstok gepasseerd. Hetzelfde geldt voor andere kledingstukken en schoeisel, die overal neergegooid worden, behalve op de juiste plaats.
Afgezien van dat alles hecht ik ook waarde aan structuur. Op gezette tijden dingen doen en laten. Zoals opruimen na het eten of na het klussen. Alles weer aan kant. Dat alles draagt ertoe bij, dat ik me op mijn gemak voel. Gelukkig heb ik een partner die dit op dezelfde manier ervaart en ernaar handelt. Wij hoeven tegen onverwacht bezoek dan ook nooit te zeggen : "Let maar niet op de rommel."