zaterdag 27 februari 2016

Accu boormachine vervangen


Vroeg in de middag werd ik gebeld : 'Uw oplaadbare accu is binnengekomen!' Ik ben direct op de fiets gesprongen en naar de winkel gereden. Toen ik hijgend de zaak binnenstapte kwam een zware wietlucht mij tegemoet. Ik viel met de deur in huis en zei : "Goede middag, zijn jullie ook al aan het blowen?" De jongeman keek eerst wat geschrokken, maar zei toen lachend : "Nee, dat was een klant die zo stonk". Meneer wist waarvoor ik kwam en pakte de behuizing van mijn schroef-/boormachine accu. Hij tilde de bovenkant op en zie daar : een prima passende pikzwarte, glimmende, niet te dure, oplaadbare accu! Ik had een 12 Volt 1,5 mAh*) gevraagd, maar die was er niet. Nu lag er een 1,3 mAh*) in de behuizing te slapen. Iets minder mAh, maar nauwelijks merkbaar. Helemaal niet vergeleken met dat oude accupack.
Weer thuis ben ik direct aan de slag gegaan. Ik heb de oude verbindingen van het accupack voorzichtig losgerukt gemaakt. Daarna heb ik twee draden compleet met kabelschoentjes (leve de oude boilers en cv ketels!) aan de beide lipjes van de beide contacten (+ en -) die op de boormachine en de lader aansluiten gesoldeerd.
Omdat ik nu een opstaande batterij miste, heb ik een stukje van de bezemsteel afgezaagd. Niet verder vertellen, want ik weet natuurlijk weer van niets.
Ik moest dat stukje rondhout hier en daar wat slanker maken. Maar gelukkig hebben we een behoorlijk scherp aardappelmesje. Nou ja, hebben, die hadden we dan. Ook niet verder vertellen! Het was even wat pas- en meetwerk, maar het lukte wonderwel! Ik heb eerst de beide schoentjes op de polen van de nieuwe oplaadbare accu geschoven. Natuurlijk even goed gelet op de juiste plaats van de + en de - pool, zodat ze overeenkomen met de tekens bovenop de behuizing. Ik heb beide polen voor de zekerheid met wat iso tape omwikkeld.
Daarna heb ik het plaatje met de + en - polen voorzichtig weer op z'n plek gedrukt, gevolgd door het stukje van de bezemsteel. Liggend op de zijkant heb ik het geheel voorzichtig in elkaar geschoven. Klik! Klik!, klonk het. Hoera! Hoewel. Waar had ik ook al weer die vier schroefjes neergelegd? Na enig gegraaf in mij geheugen (Sonja is met Fenna gaan wandelen), kwam ik in de fruitschaal terecht. Verborgen onder de mandarijnen vond ik de vier zwarte schroefjes terug.
Ik heb nu een nieuwe oplaadbare accu in de behuizing zitten. Van buiten zie ik geen verandering, maar van binnen... Het lijkt wel een therapeutische ingreep. En draaien dat de boor doet! Als nieuw!!
Zo, en nu ga ik proberen om van twee oude packs één goede (nieuw is die andere) maken.

*) correctie : 1500 en 1300 mAh (zie reactie)