dinsdag 16 februari 2016

Euthanasie

meneer Koerselmans
 Gisteravond zag ik een docu over euthanasie. Erg interessant en emotioneel mag ik zeggen. Het ging om mensen die een eind aan hun leven wilden maken. De een vanwege psychische problemen die uitzichtloos waren, een ander vanwege haar hoge leeftijd (100 jaar) en alle ongemakken van dien en een voltooid leven. Een derde wilde de lijdensweg van dementie niet afleggen. Met haar situatie had ik moeite. Ze werden begeleid en geholpen door deskundigen van de Levenseindekliniek. Zelf heb ik euthanasie van dichtbij meegemaakt. In beide gevallen ging het om uitzichtloos fysiek lijden. Ik had en heb nog steeds alle begrip en respect voor hun eigen besluit.
Na de uitzending volgde een discussie tussen een vertegenwoordiger van Levenseindekliniek en een felle tegenstander van euthanasie in psychische gevallen, psychiater Koerselman.
Ik heb me erg gestoord aan de manier waarop meneer Koerselman het gesprek aanging met de vertegenwoordiger van de kliniek. Zijn reageren en taalgebruik had veel weg van die van een boze puber. Hij kwam mij ook over als iemand, die weet wat het beste voor een patiënt met psychische klachten is. Hij had weliswaar veel kritiek, maar kwam nauwelijks zelf met alternatieven. Koerselman ging ook volledig voorbij aan de wens van de patiënt zelf. Koerselmans wil liever zijn kennis botvieren op een patiënt, dan te willen luisteren naar de persoonlijke wensen. Koerselmans toonde ook weinig inlevingsvermogen. Het lijkt mij dat patiënten beter af zijn met een instantie als de kliniek, dan voor een trein of van een brug te moeten springen omdat een psychiater als Koerselmans per se zijn ding wil doen. Het is niet te hopen, maar misschien komt Koerselmans er ooit zelf achter wat het is om psychisch in een uitzichtloze situatie terecht te komen. Ik ben benieuwd hoe hij dan zal reageren. Mijn complimenten voor de meneer van de kliniek. Hij bleef netjes en helder antwoorden en ging niet in op vervelende opmerkingen van zijn opponent.
Al met al een tegenvallend gesprek waarvan ik veel meer verwacht had. Jammer.