maandag 8 februari 2016

Hij heeft Asperger

Dat is op zich al vervelend genoeg. Nog vervelender wordt het als de omgeving daar geen rekening mee houdt. Voor zover dat mogelijk is en voor de hand ligt. Immers, het gewone leven gaat ook door. En dat is dan weer iets waar iemand met welke handicap dan ook ook rekening mee moet houden.
Het lastige van Asperger (een vorm van autisme) is, dat de ziekte nogal ongrijpbaar is voor anderen. Vandaag is het zus en morgen weer zo. Althans zo lijkt het ons.
Een alleenstaande meneer met asperger vroeg aan zijn buren of ze wat tuinversiering wilden verwijderen. Hij werd bij het zien ervan erg onrustig. De buren waren op de hoogte van zijn handicap en vonden het geen enkel probleem, de ornamenten (een windmolentje en een paar metalen vlinders) een andere plekje te geven. Uit het zicht van de buurman. Later keken de buren wat vreemd op, toen de asperger-man zelf in zijn tuin soortgelijke versiering aanbracht.
Buurman komt wel graag even een bakkie doen, maar bij hem op bezoek gaan moet vooraf aangevraagd worden. Buurman komt geen bakkie doen, wanneer er meer dan drie personen in de kamer zitten. Zelf ontvangt hij bij hem thuis wel meer dan drie personen. Maar dat is anders, volgens hem. In de zomer gaat buurman op een aparte manier met vakantie. Hij pakt een koffer in en zet die op de gang. Vervolgens gaan de gordijnen half dicht. Buurman blijft vervolgens gewoon thuis, maar heeft dan wel het vakantiegevoel. Zo viert buurman zijn vakantie.
Buurman heeft zich afgelopen jaar ernstig gestoord aan de Kerstboom op het pleintje. De kerstdagen werden door hem met gesloten gordijnen doorgebracht. Ook al kon hij de boom vanuit zijn woonkamer niet zien. Hij had voornamelijk problemen met de verschillende kleuren van de kerstballen. Twee kleuren kan hij nog aan, maar meer niet, zo legde hij uit. Het jaar ervoor heeft buurman geholpen met het versieren van de boom. Toen hing hij probleemloos zelf kerstballen van allerlei kleuren in de boom. Dit jaar dus niet. Vanwege de vele gekleurde kerstballen heeft hij drie weken lang het pleintje gemeden.
Buurman praat veel, maar begrijpt niet alles even goed. Zijn mimiek verraadt veel. Hij is verder heel aardig en behoorlijk direct in de benadering. Zijn sociale interactie is zwak. Hij is (daarom?) ook onzeker. Hij vraagt zijn begeleider bijna dagelijks om advies. Vaak zijn het voor ons eenvoudige zaken. Zoals : zal ik iemand die ik niet ken wel of niet groeten? of Moet ik eerst groeten en zo ja, wat als de andere niet terug groet? Soms verschuilt hij zich achter zijn asperger als een excuus. Verder is ie best intelligent. Hij heeft al vrij snel verteld over zijn handicap. Daar was ie erg open over. Maar wel op een manier alsof iedereen daar rekening mee moet houden. Maar niet iedereen begrijpt hem. En niet iedereen wil of kan rekening houden met zijn handicaps.