zaterdag 20 februari 2016

Bruine bonensoep speciaal

Vaak geeft het weer mij ideeën over het eten. Vanmiddag ben ik weer met Fenna op stap geweest. We zijn samen naar het buitengebied gewandeld en daar heb ik haar flink laten rennen. Op weg naar huis begon het te regenen. We hadden beiden de wind op de kop. Onwillekeurig dacht ik aan winterse kost. Zo kwam ik op het idee : Vandaag maak ik bruine bonensoep. Om precies te zijn Bruine bonensoep Speciaal.
Ik gebruik dit keer geen vlees(krabbetjes), maar kip! Dat doen ze in Suriname ook als ze de bekende BB met R(ijst) maken. Ik heb een potje bruine bonen uit de voorraadkast gepakt. Ik had ze ook kunnen kopen, maar dan had ik ze gisteren in de week moeten zetten. Het is niet gisteren, maar vandaag. En vandaag was gisteren morgen. Vandaar.
De stukken kip(penbout) heb ik in 1,5 liter water in een pan op het vuur gezet. Ik heb er een blokje bouillon bijgedaan. In ene koekenpan heb ik spekkies (ja, weer die eeuwige spekkies) uitgebakken. Ik heb daar een gesneden uit bijgedaan, twee fijn gesneden tenen knoflook en een snuf trassi. Dat mengsels gaat straks ook in de soeppan.
Toen de kip gaar was heb ik de stukken gefileerd en in fijne stukjes gesneden. Ik heb de pot met bonen in de pan geleegd (inclusief het vocht), wat kruidnagelpoeder, een fijn gemalen pepertje, de inhoud uit de koekenpan  en de soepgroenten erbij gedaan. De soep heb ik weer aan de kook gebracht. Om de soep wat te binden kan ik kiezen uit de bonen wat stampen (een paar keer de stamper er doorheen) of wat maizena toevoegen. Ik heb het laatste gedaan. Eigenlijk zou ik die soep pas morgen moeten eten. Want dan smaakt ie nog lekkerder. Maar ik ga mezelf niet kastijden, door al die tijd met die pan soep in mijn hoofd rond te lopen.
Ik eet de bruinebonensoep met witte rijst en uiteraard 'sambal baai'. Mijn bruine bonensoep speciaal lijkt verdacht veel op de Surinaamse. Dus....