woensdag 2 augustus 2023

Verkeer(d)

Een jongeman is een dag voor zijn bruiloft verongelukt. Hij reed met zijn broer in een snelle BMW. Om onbekende oorzaak is de auto van de weg geraakt. De broer van het slachtoffer zat achter het stuur van de bolide. Hij is zwaar gewond geraakt. Ik hoef vaak alleen naar het wrak te kijken, dan weet ik gelijk al veel meer. Van de auto is namelijk weinig over. Zoiets bereik je niet bij een snelheid van 80 km/uur tegen een stilstaand object. Onder slechte weersomstandigheden (die e rop dat moment waren) gaat men juist snelheid minderen.
Het is telkens weer erg verleidelijk om in een dergelijke auto het nodige aan zelfbeheersing te tonen. Er zijn al erg veel ongelukken gebeurd waarbij een onervaren iemand in een sportwagen meent flink het gaspedaal te moeten indrukken. Zelfs met een begeleider erbij, kan het verkeerd aflopen. Een kwestie van heel veel pk's en erg weinig IQ en/of zelfbeheersing. Stupid games, stupid prizes.

Vanmorgen moest ik weer mijn regenkleding aantrekken. Vooraf heb ik mijn jack eens goed bekeken, vanwege de lekkages bij mijn oksels. En ja hoor, aan beide kanten zag ik een rond gat zitten in de vorm van een open ring. Bedoeld voor ventilatie, maar tijden een flinke bui als spuigat. Het grapje dat ik maakte over het dichtkitten is bij deze een serieus voornemen geworden.
Gisteren, tijdens de hoosbui op de fiets, had ik een petje op. Gevolg was dat er regenwater in mijn nek terechtkwam. Ik heb wel een capuchon op mijn jack, maar die hindert mij bij het om me heen kijken. Ik draag liever mijn zuidwester. Die droeg in vanmorgen ook weer. Een droge nek en een droge bril is wel zo prettig.
Onlangs las ik weer een bericht over oude mensen op een e-bike.  Ze zouden veel ongevallen krijgen. Alsof een e-bike slecht is voor ouderen. Dat ding was juist voor ouderen en anderen met minder sterke benen uitgevonden. Nee, het gaat volgens mij wel om de leeftijd (stijvere spieren, minder snelle reactie, minder zicht en gehoor enz.) en het verkeer in het algemeen. En niet specifiek de e-bike, maar de fiets. Zelf let ik weliswaar erg goed op, maar kom toch van tijd tot tijd in de problemen. Dat komt vanwege het verkeersgedrag van anderen. Veel jongeren rijden nu op een e-bike vanwege de snelheid. Met als grote extra boosdoeners de telefoon,  de doppen in de oren en het slordige / veel te snel rijden / lopen of vervagen van toepassen van de verkeersregels.
Als ik zelf vorige week niet goed opgelet zou hebben, dan was ik in alle situaties waarin ik voorrang had, aangereden. Als ik van zo'n 'wegmisbruiker' schrik en ten val zou komen, dan spreekt men van een eenzijdig ongeval. Ook omdat de veroorzaker al lang en breed verdwenen is. Wat volgens mij ook speelt is, dat als ouderen met klachten komen, heeft men het al snel over de leeftijd en dementie.
Alsof de overige verkeersdeelnemers zo braaf en gezond zijn. Ik durf te stellen, dat veel ongevallen met ouderen juist door anderen veroorzaakt worden.