vrijdag 18 augustus 2023

Een fietshelm

Het is er toch van gekomen : ik heb een fietshelm. Ik wilde hem eigenlijk niet via een webshop kopen, omdat ik hem liever voor de aankoop zie en kan passen. Als ie niet goed zou zijn, moet zo'n ding weer retour gestuurd worden enz. Allemaal slecht voor het milieu en mij te veel gedoe. Maar dit keer heb ik het toch maar gedaan. Ik kon namelijk de helm vooraf niet alleen zien, maar ook passen. Dat heeft me doen besluiten zo'n zelfde helm aan te schaffen. En dus kwam ik op het www terecht.
Het is een Benson. Als ik de naam hoor of zie, denk ik er vanzelf and Hedges achter. Een stukje nostalgie uit mijn jeugd. Toen bracht mijn pa soms zo'n vierkant rood blikje (met gouden randje) met sigaretten mee als ie naar Engeland geweest was. Hedges is blijkbaar afgehaakt en Benson is met fietshelmen begonnen. 😀
Ik ben van plan dat ding zo goed als altijd op de fiets op mijn knar te hebben. Ik zie zo vaak en zoveel verkeersdeelnemers die fouten maken met risico's voor anderen. Niet dat ik me daardoor onzekerder ben gaan voelen, maar wel onveiliger. Ik kan zelf wel goed opletten, maar doet een ander dat ook? Gisteren zag ik hoe een vrouw op een fiets ontsnapte aan een zwarte Fiat Panda, die haar geen voorrang verleende. Ze droeg weliswaar een helm, maar een paar botten breken kan ook nog altijd. De situatie ter plekke is erg overzichtelijk en afgezien van de beide bestuurders was er verder geen verkeer. Zelf stond ik aan de overkant op de snuffelende Fenna te wachten, toen het voorval zich voordeed. Mevrouw kwam met de schrik vrij, dankzij haar snelle reactie en oplettendheid.
Met het dragen van zo'n helm heb ik geen enkel probleem. Ik hoor soms uitspraken gebaseerd op valse schaamte of ijdelheid. Jammer. Maar ook in dit geval neemt eenieder zijn eigen besluit.