zondag 13 augustus 2023

Nasi goreng uit de fabriek

Weleens het etiket op de verpakking van de nasi goreng uit een supermarkt gelezen? Ja? Erg hè? Afgezien van de rijst zie ik niets oosters. Oké, misschien is het etiket afkomstig van tropisch hout.😅
Soms doen we nog gemakkelijker. Dan kopen we zo'n pak nasi of bami. Ik doe dat als indo niet incognito. Wat dat betreft ben ik een brutale aap. Die nasi gebruiken we als basis voor de echte Indische. Zoals vandaag. Gisteren zaten we aan de bbq bij bevriende buurtbewoners; heel gezellig! En ook gemakkelijk, want we hoeven alleen te smikkelen en te smullen. Geen vaat of zo. Vandaag weer een beetje luieren, want het is zondag.
Om de nasi (of bami) qua smaak flink op te krikken heb ik eerst wat spekblokjes in een ietsepietsie olie gebakken. Toen ze bijna uitgebakken waren heb ik een gesneden ui in de grote wok gekieperd. Daarna wat fijn gesneden stukjes kipfilet. Het grootste gemis in de nasi en bami fabriek is het ontbreken van voldoende knoflook, ketjap en trassi (vis- of garnalenpasta) in hun keuken. En naar smaak natuurlijk rawit / pepers! Zo maak ik de boemboe voor de fabrieksnasi of -bami.
Het pak nasi warm ik vooraf in de magnetron op. Daarna gooi ik de inhoud in de grote wok bij de boemboe. En dan maar tjampoeren ( roeren / mengen) en het geheel opbakken. Pas dan smaakt de fabrieksnasi ons meer naar die uit de Indische keuken.
Als bijgerecht heb ik pittige gehakt met stukjes kip (filet) gemaakt. Weer een luie-kokki gerecht, want daarvoor heb ik een kant en klare boemboe (ajam pedis) gebruikt. Gemak dient ook de Indo mens. Maar eerst een uitje gefruit en wat extra knoflook in de kleine wok gedaan. Na het opbakken van het gehakt en de blokje kipfilet heb ik de boemboe met anderhalf kopje water toegevoegd en stukjes paprika. Vervolgens laat ik de boel pruttelen, terwijl ik zelf af en toe naar een voetbalwedstrijd keek. De pittige gehakt smaakt trouwens ook uitstekend op een pistolet. Na een doelpunt van AZ heb ik het fornuis uitgezet.
Ik heb nog wat komkommer gesneden en met azijn, wat zout en suiker gemengd tot een frisse atjar. Klaar! Tegen etenstijd warm ik de boel weer op. In zo'n pak zit een kilo nasi. Dus ruimschoots voldoende voor twee dagen.