zaterdag 19 augustus 2023

Onder de douche

Vandaag doe ik Fenna weer eens onder de douche. De Friese teef is de afgelopen periode loops geweest. Vergeleken met voorgaande jaren was ze dit keer erg aan het zeuren. Ze wilde constant naar buiten. Ze zat te janken en te piepen bij de deur.
Maar buiten bood ze zich niet aan bij passerende reuen. Dus dat scheelt dan weer. De meeste reuen hier zijn "geholpen", zo noemen de eigenaren dat. Misschien krijg ik daarom soms last van vluchtgedrag in winkels, als mij gevraagd wordt : "Kan ik u helpen, meneer?"
 Als zo'n geholpen reu Fenna's parfum ruikt, dan zie ik hem eerst reageren in de geest van : "Joepie, feest!" Kort erna gevolgd door een spontane black-out, in de zin van : "En nu wat?" Ach ja, no nuts, no glory. Kasian ja, die reuen.
Fenna gaat dus weer eens onder de douche. Ze loopt zelf de badkamer in. Weliswaar heel traag. Net een schildpad. En dan die zielige blik. Alsof mij dat wat zou doen. In tegendeel. Dan zeg ik : "Kom op, stel je niet zo aan! Wel overal zwemmen en in de regen en plassen banjeren."
Ik was haar vacht met teershampoo. Dat ruikt zo lekker. Net die Engels rode zeep van mijn pa. Dat was nog in de tijd dat ik in mijn Jansen & Tilanus liep met 's winters een wollen borstrok, gebreid door mijn moeder. Toen deden we ook al aan duurzaam, want de kleding schoof telkens een kindje op. Mijn oudere broer was daar niet zo blij mee. Hij had een oudere zus boven hem. 😅
Onder de douche staat Fenna stil de handelingen te ondergaan. Het is geen vechtpartij of zo. Als Fenna gedroogd is en naar buiten mag, is ze door het dolle heen. Ze rolt over de grond (kunstgrastapijt) en klopt geregeld haar vacht uit door te staan schudden. Al die keren zeg ik dan 'schudden', in de hoop dat ze het ook op commando zou gaan doen. Bijvoorbeeld na een wandeling in de regen. Maar dat is niet gelukt. Ze doet het alleen als ik haar met haar handdoek afgedroogd heb. Afhankelijk van de buitentemperatuur gebruik ik soms ook de föhn om haar vacht te drogen. Dat is voor haar ook een feest. 't Is een teefje hè.
Zo'n douche leidt ook tot een schone mand. Met een gelucht kussen met een schone hoes erom. Een wekelijks gebeuren, maar ook als ze onder de douche geweest is. De shampoo blijf je weken lang ruiken. Heerlijk zo'n teer-teef.