donderdag 24 augustus 2023

Oplichters en vervuilers

We horen en zien het overal om ons heen : alles wordt alsmaar duurder. Dat niet alleen : we krijgen dan ook minder. Het is zelfs zo erg, dat ik door het wc-papier heen kan kijken. Het kartonnenrolletje zit er nog wel in, maar voor hoe lang?
De groenten, fruit en dergelijke kwamen eerst uit eigen land, het Westland. Tegenwoordig komt al dat groen uit Zuid Amerika en Afrika. Dus allemaal stukken duurder vanwege de hoge brandstof-/ transportkosten en zeer slecht voor het milieu! Hoezo duurzaam groen eten?
Woe worden geacht minder te vliegen (tenzij je over een of meer privé jets beschikt, natuurlijk), dus laten we ons voedsel dat maar doen.
Wat het milieu betreft : Amerika heeft Japan toestemming gegeven nucleair afval in zee te lozen. Het afval, radioactief water van de centrale in Fukushima, vormt een groot gevaar voor het milieu. Alsof de zeeën al niet genoeg te lijden hebben onder de vieze mens. Rusland overweegt Japan de toegang tot haar viswateren te gaan weigeren. Zoiets als : Je eigen vis vergiftigen en vervolgens bij de buren de 'gezonde' vis weghalen? Niet dus!
Dat Amerika toestemming heeft gegeven begrijp ik. Wie ooit in dat land geweest is weet hoe de gemiddelde Amerikaan met afval omgaat; gewoon van zich afgooien. De straten en de natuur ligt er vol van. Zelfs in tv series (zoals over auto's en bouwen) gaat men schaamteloos om met afval. Zoals het omgaan met afvalproducten als olie en brandstoffen, die men gewoon op de grond laat weglopen.