donderdag 31 augustus 2023

Weer een uitdaging

Afgelopen periode heb ik een paar palen van de overkapping vervangen. Omdat ik nogal verrast werd door de slechte staat van de balken onder de grond, vertrouwde ik de buitenste staanders ook niet meer. Vandaag was het zover : ik heb de linker staander gecontroleerd. Bestrating verwijderd en een beetje grond afgegraven. En ja hoor, ook rot.  Net onder de grond. Ook weer omdat ik ze niet ver genoeg tegen houtrot behandeld heb.
Mijn beproefde methode om zo'n rotte paal uit de grond te halen, ging dit keer niet op. Het lag niet zozeer aan de methode, maar meer aan de constructie aan het dak. Om de paal geheel los te krijgen moest ik een groot deel van de zijwand
verwijderen. En dat zag ik dus niet zitten. Dit keer heb ik voor een eenvoudige oplossing gekozen. Ik had nog een azobé paal van ruim een meter liggen. Die heb ik (natuurlijk) eerst helemaal behandeld tegen rot, inclusief een bandage. Daarna heb ik die paal strak tegen de bestaande in de grond geslagen. Vervolgens heb ik met draadbouten de oude aan de azobé paal vastgezet. Het geheel staat als een huis.
Ik heb nog overwogen de azobé paal recht onder de oude te plaatsen en de twee met elkaar te verbinden. Zoals ik dat bij een overkapping van een buurtbewoonster gedaan heb. Die is stormvast gebleken. Maar ik heb ook van die mogelijkheid afgezien. Ik zou namelijk onder de afgezaagde paal in een hoekje aan de slag moeten om het restant uit de grond te halen. Ook daar had Willempie dit keer geen zin in vandaag. Het is nu een red neck oplossing geworden. Ik vind het goed zo.
Nu nog de andere hoek.... Daar staat de regenton in de weg.