zaterdag 5 augustus 2023

Halfbakken

Zoals je weet heb ik weinig op met de Nederlandse nieuwszenders vanwege de eenzijdige en selectieve berichtgeving. Vandaag meldt het nieuws, dat andere Afrikaanse landen (verbonden via de Ecowas)  het voornemen hebben om Niger binnen te vallen vanwege de coup daar. Het nieuws wekt de indruk alsof alle Afrikaanse landen de staatsgreep afkeuren. Dat is dus niet zo. O.a. Mali, Guinee en Burkina Faso steunen het nieuwe regime en dreigen met tegenacties. In Niger zelf demonstreren inwoners voor de nieuwe machthebbers en tegen een mogelijke invasie van buitenaf. Blijkbaar staat het volk zelf wel achter de staatsgreep.
Zoals gezegd gaat het om heel andere kwesties. Zoals het uranium dat Frankrijk hard nodig heeft voor z'n kerncentrales en de invloed van het Westen. Steeds meer Afrikaanse landen wenden zich af van het Westen en kiezen voor China en/of Rusland als partners.
Als Frankrijk geen uranium meer krijgt, zitten de Fransen straks in het donker. Om die reden zullen de landen die Niger willen aanvallen door het Westen gesteund gaan worden. Het kolonialisme viert nog steeds hoogtij.