zondag 13 augustus 2023

Niger nieuws

Zoals eerder verklaard is de militaire junta niet tegen de democratie, maar tegen de corruptie die mede door het Westen (o.a. Frankrijk) in stand wordt gehouden. Maar dat lees ik nergens in de msm. Ecowas is een door het Westen (vooral Frankrijk) bestuurde organisatie van West Afrikaanse landen. Van die landen wordt verwacht dat zij de handen vuil gaan maken aan een onderlinge strijd tussen Afrikaanse volken. Met op de achtergrond Frankrijk en Amerika. Niet alleen vanwege het uranium, maar ook omdat steeds meer Afrikaanse landen zich afkeren van het Westen. Veel Afrikaanse leiders die kiezen voor het Westen, kiezen voor eigen belang en niet voor hun land. Vandaar de enorme corruptie. Ze alten zich goed betalen om het eigen land te laten kaalplukken door het Westen. Het is voor politici en ambtenaren "the easy way to make lots of money". Maar het is ook een verraad van het eigen volk.
Binnen de Ecowas zitten de lidstaten niet op één lijn voor wat betreft het ingrijpen in Niger. De kans bestaat, dat een oorlog niet alleen Niger maar ook de landen die Niger steunen erin zal betrekken. Komt bij dat een groot deel van de bevolking van Niger de junta in zijn strijd tegen de corruptie steunt. Maar ook in de Ecowas landen gaan stemmen voor steun aan de junta op. Bij een eventuele invasie bestaat de kans dat in Ecowas landen rellen of zelfs een burgeroorlog zal uitbreken.
President Tinubu van Nigeria staat bekend om zijn slaafse ( = corrupte)  houding ten opzichte van het Westen. Om die reden maakt vooral Nigeria stampij vanwege de staatsgreep. Tinubu kan beter zijn tijd, geld en energie besteden in eigen land in de strijd tegen Boko Haram. Die groep zal ook Niger steunen en/of gebruik maken van een mogelijke invasie.
Het is nog steeds het oude liedje waarin het Westen bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en er straks zelf profijt van heeft. Ook Ecowas wordt misbruikt, zoals heel Afrika al eeuwen door het Westen misbruikt wordt.