vrijdag 11 augustus 2023

Vloer caravan hard maken

Op bepaalde plaatsen voelt de vloer van de caravan zacht aan. Dat wisten wij al voor de aankoop van de sleurhut. Het weer hard maken zou veel geld gaan kosten. Maar gelukkig is er het internet, waar helder uitgelegd wordt wat het probleem is en hoe het opgelost kan worden. En ik kan ook een beetje klussen. De oplossing is de vloer van onderaf te repareren, door er purschuim in te spuiten.
Ter voorbereiding heb ik niet alleen de zachte plekken opgespoord (zitten in het gangpad vanaf de deur tot aan het bed / voor het keukenblok). Het zijn de plekken waar het meest gelopen wordt. Door de locaties met een rolmaat te bepalen, weet ik waar ik onder de vloer moet boren.
Ik heb deuvels doormidden gezaagd, zodat ze, als ik ze in de gaten sla, niet boven de vloer uit kunnen komen. De vloer is een 22mm betonplex plaat. De deuvels zijn bedoeld voor gaten van 10 mm. In die ruimte kan ik wat manoeuvreren met het slangetje van de spuitbus.
Op de vloer heb ik houten platen gelegd met een flink gewicht erop. Dat is om te voorkomen, dat de vloer tijdens het uitzetten van het schuim gaat bollen.
Ik moest weer op mijn rug gaan liggen om onder de zachte delen gaten te boren op zo'n 15 cm afstand van elkaar. Dat was op zich al erg lastig vanwege de zeer beperkte werkruimte. De caravan staat krap 40 cm van de grond. Daarna heb ik mijn latex handschoenen aangetrokken en schuim / pur in de gaten gespoten. De gaten worden direct na het terugtrekken van het slangetje afgesloten met deuvels. Dat klinkt eenvoudig, maar in de krappe werkruimte bijna en ondoenlijk iets. Na 10 gaten gevuld en gedicht te hebben, ben ik ermee gestopt. Het beste is de caravan voor zo'n klusje op een brug te zetten. Ik laat de boel een paar dagen drogen. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Ik heb 'gewone' purschuim gebruikt. Vaak wordt Permacol 5663 tegen verende / zwakke vloeren gebruikt. Kost wel wat meer.