woensdag 2 augustus 2023

Keuken vervangen -6-

Het is me weer gelukt. Weer een stapje vooruit gemaakt. De beide schuifdeurtjes zijn klaar. Mede dankzij de prachtige zaagtafel van onze zoon. Die tafel zaagt heel fijn, kaarsrecht en op de millimeter nauwkeurig. Zo'n plaatje triplex met de handzagen zal niet tot hetzelfde resultaat leiden. Tenminste, niet bij mij. Ook al heb ik geen trillende handen, want ik drink niet en van zenuwen heb ik ook geen last.
Toen ik de eerste versie van de deurtjes klaar had en ze voorzien had van het (glij)profiel, bleek ie krap 2 mm te hoog te zijn. Dankzij de zaagtafel kon ik met gemak dat aantal millimeters alsnog afzagen. Zonder splinters en zo.
Ik liep tegen een kleine uitdaging aan tijdens het monteren van de deurtjes. Hoewel alles haaks leek te zijn, was dat niet het geval. De afmetingen klopten. Maar toen ik de diagonalen mat, was er een verschil van 1 centimeter. Dat heb ik met wat brute kracht teniet gedaan. Toen zaten de schuifdeurtjes naar mijn zin. Ik heb daarna de vingergaten gemaakt met een gatenzaag.
Omdat het materiaal van de deurtjes van vrij dun triplex is, waren de platen wat krom getrokken. Ze hebben al die tijd op het bed gelegen. Later zijn er spullen opgezet. Om de boel recht te krijgen en te houden, heb ik een aluminium u-profiel over de randen geschoven. Met als resultaat weer een rechte plaat.
Ik was met een stukje triplex plaat naar de bouwmarkt gefietst. Da's om de hoek, dus dichtbij. Daar heb ik wat profielen geprobeerd op het plaatje. Het alu u-profiel bleek mooi strak over de rand van het plaatje te schuiven. Alsof ze voor elkaar gemaakt zijn!
Ik ga de profielen met lijm vastzetten. Daarna kunnen de schuifdeurtjes erin en kan het bovenste glijprofiel vastgezet worden. Pas dan kan ik de zijkanten afwerken met een latje. Als dat allemaal gelukt is, kan ik beginnen met het schilderen.