maandag 1 mei 2017

Zwanger of dik?

Of dik zwanger? Er was wat ophef over een onderdeel van een tv programma (Neem je zwemspullen mee), waarin humoristische spelletjes gedaan worden. De kandidaten moesten in die aflevering raden of een willekeurige corpulente vrouw zwanger was of dik. Maar ja, als zo'n corpulente vrouw zich vrijwillig beschikbaar stelt, wat dan? Ze kiest er toch zelf voor om daar te gaan staan? Net zoals veel vrouwen ervoor kiezen om in al die idiote, rol bevestigende reclamefilmpjes op te treden. Het gaat zelfs zover, dat een kind van een of andere BN'er in een filmpje over een wasmiddel aan zijn moderne pa vraagt : "Wat doe jij nou bij een wasmachine?" Hoe rolbevestigend wil je het hebben?
En toch treden vrouwen maar al te graag op in dat soort filmpjes. Volgens mij laten vrouwen zichzelf graag zien. Kijk maar eens naar de selfies en de gezichten die ze dan trekken. Verder niets mis mee hoor. Ze mogen het van mij. Helaas niet van andere vrouwen. Die wijzen gemakshalve dan naar mannen, als het om de schuldvraag gaat. Alsof er mannen zijn die wit of geurend wasgoed belangrijk vinden. Of een schone badkamer. Of make-up. Oké, wat het laatste betreft zijn die er ook. Maar ik beperk me tot de echte mannen. Niet de Nivea en Zalando mietjes. Ook wel voetballers genoemd.
Kortom, er zijn nu eenmaal vrouwen die graag iets doen waartegen andere vrouwen fel strijden.  Zo zijn er ook 'mannen' die graag optreden in filmpjes over wasmachines, make-up en dergelijke. Daar hoor ik geen geklaag over. So what? Of moet de persoonlijke vrijheid per se over boord gegooid worden, omdat iemand een afwijkende mening heeft of zich anders gedraagt? Of heeft het ook te maken met de alsmaar aftakelende democratie en vrijheden?