donderdag 4 mei 2017

CV ketels demonteren

Bijna leeg
Vanmorgen heb ik drie oude cv ketels gedemonteerd. Nee, niet gesloopt, maar gedemonteerd. Slopen heeft voor mij een negatieve lading. Slopen heeft meer weg van legaal vernielen. Voor het demonteren wil eerst ik weten hoe de boel gemonteerd is. En in welke volgorde. Dat is een leuke puzzel. Een stukje analyse vooraf. Daartoe verwijder ik eerst de kap van de ombouw. Dat is zo gebeurd. Rustig zittend op een oud expansievat staar ik dan in zo'n ombouw. Zo zien anderen dat wellicht. Dat dachten niet-automatiseerders op werk ook vaak : hij doet niets. Haha! Soms wakkerde ik dat aan, door lui achterover gezeten met mijn voeten in de vensterbank te gaan nadenken.
Oké, zodra ik de puzzel heb opgelost, ga ik aan de slag. Vaak, dat hangt ook af van het type ketel, begin ik met de bedrading. Dat spul zit snel in de weg als ik iets wil losdraaien. Ik gebruik daarbij een kniptang, omdat ik in die fase nog niet overal bij kan komen. Ik pak gelijk de elektronica mee.
Daarna ga ik het centrale, aluminium blok vrijmaken van alle aansluitingen op pijpen. Op die manier komt ook de cv pomp vrij. Die gaat er als eerste uit. Dan is het zaak de rookgasafvoer en de overlooppijp los te maken. Soms zit het centrale blok geklemd, soms vastgeschroefd tegen de achterwand. Dus even goed opletten.
De uitdaging voor mij is, geen geweld te gaan gebruiken. Gewoon losdraaien of -schroeven of uit klemmen lostrekken. Dit keer waren het drie dezelfde ketels, dus kreeg ik wat routine. Tijdens het demonteren worden de onderdelen geselecteerd en verdwijnen ze in aparte bakken voor koper, messing, rvs, ijzer, bedrading en elektronica. Soms leg ik bepaalde onderdelen eerst apart, om ze later verder te demonteren.
Hoe beter de scheiding, des te hoger de opbrengst. Zo is een radiator oud ijzer. Maar een autoportier met bekleding en glas niet. Dat is sloopijzer, wat minder opbrengt. Zo is er ook schoon koper en vuil koper, verschillende soorten aluminium enz. Men rekent bij het inzamelen erg gemakkelijk. Als in een partij zuiver koper een stuk ijzer zit, is de hele partij vuil koper. Kassa! Voor de inkoper dan. Tenzij je een klantgerichte medewerker hebt. Die haalt dat ijzer er even tussenuit om de rest tegen de als 'schoon-prijs ' te wegen. Zo'n medewerker geeft ook soms tips, die in ons voordeel zijn.