vrijdag 12 mei 2017

Fietsendrager met beugeltjes

past precies!
We zijn zeer tevreden over onze fietsendrager. Hij was en is nog steeds in de aanbieding bij de Gamma. De drager is erg eenvoudig te plaatsen en te verwijderen. Ik heb enkel die idiote 13-polige stekker vervangen door een 7-polige.
Netjes!
De fietsen zijn ook gemakkelijk erop en eraf te krijgen. Bij de oude moesten de pedalen in smalle verticale geplaatst worden. Een ware crime. Nu is het een kwestie van een voorwiel erop, de achterkant wat optillen en vooruit duwen. Als ik de eerste fiets geplaatst heb monteer ik het middenrek. Tot dan heb ik meer vrije ruimte om te manoeuvreren. Hoewel we geen ongelukjes gekend hebben met de fietsen op de drager, heb ik vandaag toch maar een extra voorziening aangebracht. De fietsen kunnen in de goten vrij heen en weer rollen, zolang ze niet vastgesjord zijn aan het middenrek. Ze worden geblokkeerd door spanbandjes die door de wielen en om de goten zijn gehaald. Die spanbandjes of binders kunnen heen en weer schuiven. Aan die vrijheid heb ik een eind gemaakt, door beugeltjes te monteren. Het zijn speciale beugels bestemd voor aanhangwagens om spanbanden vast te zetten. Ik kon ze zo in het aluminium profiel van de goten schuiven. Nadat ik de gaten geboord had, heb ik ze met boutjes met platte kop (een lekke band is ook niet leuk) vastgezet.
Anti lek bout
Ik kan nu de spanbandjes door de beugeltjes (sommigen noemen ze broekhaken) halen. Ik heb de koppeling van de drager gelijk maar even een smeerbeurtje gegeven. Hopelijk blijft ie dan lekker soepel te gebruiken.
Om de drager ook voor andere doeleinden te kunnen gebruiken, overweeg ik de kunststoffen kist voor de kussens van de ligstoelen aan te passen. Zo'n grote extra koffer op de drager kan van pas komen, indien er extra bagage meegenomen moet worden. Het gaat dan om licht materiaal, zoals dekens, slaapzakken en kussens. Ik heb een keer zo'n oude fietsendrager daarvoor aangepast en op de Hyundai gebruikt. Veel fijner dan zo'n bult op het dak van de auto in de vorm van een dakkoffer, die lastig bereikbaar is.