dinsdag 16 mei 2017

Ouwe troep?

Toen ik het had over een anti-diefstalsysteem voor de camper, lachten sommigen mij uit. Ze voerden aan dat de bus al erg oud was. Dus : wie zou hem willen hebben? Tja, toen moest ik hen toch even wijzen op landen waar bussen van deze leeftijd nog dagelijks rondrijden. Daar heeft men niet alleen graag zo'n oude bus, maar ook de onderdelen ervan. Meestal wordt een bus van een deel van de carrosserie ontdaan, zodat enkel de cabine overblijft. Vervolgens wordt de bus met wat planken in een vrachtwagentje omgetoverd. Zo gaat dat dus. Oude troep is voor anderen heel interessant. Veel mensen beseffen niet hoe ver de gevolgen van de open grenzen reiken.
In de armere landen is zo goed als alles te koop, de prijzen zijn alleen relatief hoog. De slechteriken onder hen zeggen : "In het rijke west Europa ligt het voor het grijpen." Ja, we zijn nog vaak te goed van vertrouwen. Dus verdwijnen dagelijks grasmaaimachines, auto's, busjes, scootmobielen, elektrische fietsen, gereedschap en al het andere van waarde. De logistiek is zeer goed geregeld, want menige buit verdwijnt in het niets; zo lijkt het.
De boeven zijn ook helemaal niet bang opgepakt te worden, want de rechtsspraak hier stelt niets voor. Kijk maar naar de Pool, die drie mensen heeft doodgereden. Mocht men toch in de nor belanden dan is het gratis kost en inwoning, terwijl de gestolen spullen al in het thuisland zijn gearriveerd. Kans op vervroegde vrijlating vanwege goed gedrag of een zwangere vrouw of drachtig huisdier is ook mogelijk. Of gewoon je enkelband doorknippen. Doei! Ja, ja, wat een land.
Dus de camper is extra beveiligd, om te voorkomen dat ie wordt omgebouwd tot vrachtwagentje of in onderdelen gedemonteerd wordt.