woensdag 24 mei 2017

Campervan versus andere

In een bijlage van een motorblad las ik een artikel waarin verschillende soorten campers met elkaar werden vergeleken. Onder het viertal bevond zich ook een campervan, ook wel kampeerbus genoemd. De voordelen waren dat zo'n bus compact is en geschikt voor dagelijks gebruik. De nadelen vermeldden een beperkte opslagruimte en de relatief hoge prijs.
Ik herinner me nog een moment waarop we met eigenaren van een Fiat kampeerbus spraken. Toen we hen op hun vraag ons budget vertelden, schoten ze in de lach en zeiden : "Daar krijg je niets voor!" Hun Pössl had 35.000 euro gekost. Van binnen kwam de bus ons behoorlijk benauwd over. Alsof ze voor heel veel geld een rijdende claustrofobie hadden aangeschaft. "Zonde van het geld", zeiden we later. Waar de test aan voorbijging was dat de complexe elektronica vaak voor problemen zorgt. Hoe meer snufjes in de bak, des te groter de kans op storingen.
Voor de test was ook geen uitgangspunt vastgesteld. Wil men basic of zeer luxe op pad gaan? Ik weet inmiddels hoeveel problemen andere soorten campers hebben met vocht. Hetzij van buiten af hetzij door waterverbruik binnen (o.a. douche). Wat oudere types vreten kilo's kit en worden zelfs geheel opnieuw gekit. Logisch, want vaak is sprake van een opbouw op een bestaand onderstel. De opbouw beweegt dus. Bij nog oudere campers wordt met name het dak gerenoveerd. Daar heeft zo'n bus geen last van. Die rolt zo in z'n geheel uit de fabriek. Ik zou nooit een kant en klare campervan kopen. Die zijn inderdaad schreeuwend duur. En propvol. Inclusief storingen. Een bestelbus kopen en die (laten) ombouwen) is veel goedkoper en men kan het interieur geheel zelf bedenken. Ik zou ook niet kiezen voor een hefdak. Maar ja, het is en blijft allemaal een persoonlijke smaak en voorkeur.