donderdag 18 mei 2017

Bijtende honden

blaffen dus niet. Maar zonder gekheid, een of andere sufferd in Den Haag heeft een lijst gemaakt met hondenrassen die 'gevaarlijk' zijn. De eigenaren van dat soort honden zouden een gedragscursus moeten gaan volgen.
Op die lijst mis ik al die kleine k*tkeffertjes, die graag in de strot hangen van een grotere hond of aan mijn broekspijpen. En o wee als het slachtoffer verkeerd reageert, dan is de hond vals en de mens een dierenbeul. Hier in de buurt loopt zo'n keffertje los op straat en valt uit naar passerende (aangelijnde) honden.
Het ware beter het hele bezit van honden eens goed te regelen. Te beginnen bij de keuze. Er lopen nogal wat compensatie-honden rond. Ja, zo noem ik ze maar. Mensen zonder ruggengraat, die dan een stoere hond nemen. Of mensen die hun persoonlijke misstap willen accentueren met een hond. Zoals menige drugsdealer met zijn pitbull.
Er zijn ook mensen die hun hond als een kind beschouwen. Die moeten ze ook een hond verbieden. Een hond is een hond en geen kind. Menige vrouw met een kinderwens vindt zo'n uitspraak over een hond bijna beledigend. In een hondenprogramma hoor ik vaak over gedragsproblemen. De meeste worden veroorzaakt door gemakzucht van eigenaren. Geen zin om zo'n beest fatsoenlijk uit te laten.
Geen sjoege van hondengedrag.
Een verplichte gedragscursus zou voor elke hondeneigenaar moeten gelden. Er bestaan geen gevaarlijke rassen. Wel rassen met een bepaald temperament en instinct. Ik kan zelfs Fenna vals krijgen. We kwamen een rasgenoot in België tegen. Dat beest ging als een gek tekeer, toen ie Fenna zag. Hij liep aan de andere kant van de weg en liep achter (!) een man aan. Het beest had een lange riem. De eigenaar reageerde helemaal niet. Lekker gemakkelijk.
Het ligt meestal aan de eigenaar, niet aan de hond of het ras.
Helaas weten te veel hondenbezitters te weinig af van hondengedrag. Van kreten van honden-nitwits als : "Hij doet niets hoor", "Dat doet ie anders nooit!" en "Uw hond is vals!" krijg ik de kriebels. Net als wanneer iemand zijn hond tegen ons hek laat pissen. Of de rolriem ongewenst laat vieren. Het heeft allemaal met opvoeding en gezond verstand te maken. En daar zijn velen niet zo'n ster in. Kijk maar naar het gedrag van menig kind / volwassene.
Ook toen we honden opvingen, kwamen we opvallende zaken tegen, die te maken hadden met opvoeding en gemakzucht. De meeste konden we vrij eenvoudig corrigeren.
Kortom, de juiste (puppy)keus maken, cursussen volgen en je verantwoordelijkheid nemen. Dat geldt voor elke eigenaar en zijn gezin(!) en voor elk ras. Mocht het uit de hand lopen, geef de eigenaar een spuitje. Een spuitje dat hem voortaan ervan weerhoudt een hond te nemen.