zondag 7 mei 2017

Zuinigheid en kamelen

Wat mij opvalt, is dat mensen met een grote, dure camper het erg vaak over kosten hebben. Ze klagen constant over prijzen van standplaatsen en voorzieningen. Die prijzen variëren van 5 tot 20 euro per nacht, afhankelijk van de geboden voorzieningen. Gemiddeld betaalt men op een camperplaats nog geen 10 euro per nachtje. En toch is dat voor hen te veel. Blijkbaar hebben ze een lening afgesloten voor zo'n dure (40.000 euro en meer) camper en is er geen geld meer over om voor een plekje te betalen. Het woord "gratis" valt bij hen opvallend vaak.
Ze verzinnen allerlei foefjes om niet of minder te hoeven betalen voor voorzieningen. Tot zelfs het meenemen (= stelen) van wc rollen uit de sanitaire voorzieningen. Erg hoor.
Uit menig briefje, opgehangen op zo'n plek, valt veel op te maken over de mentaliteit van bepaald campervolk. Ik zeg 'bepaald', want er zijn ook mensen die zich normaal gedragen. Zo wordt erop aangedrongen de vuilwatertanks niet stiekem in de struiken te legen. Tja, het scheelt misschien een euro, die je bij een officiële stortplaats moet betalen. Of verzoekt men vriendelijk geen attributen uit de sanitaire ruimte mee te nemen naar de camper. Het kan ook zijn dat die rijk ogende mensen gewoon gierig zijn geworden. Daar staat geld namelijk ook bekend om : men wil alsmaar meer.
Mijn moeder zei geregeld op de uitspraak Zuinigheid en vlijt, bouwt huizen als kastelen : "En luizen als kamelen." Waarmee ze aangaf dat aan zuinigheid ook negatieve kanten zitten.