dinsdag 30 mei 2017

Een ware volksverhuizing

Rond de 5e eeuw trokken stammen het Romeinse Rijk binnen. De Hunnen, Germanen enz, kwamen toen op de Romeinse rijkdommen af. De meute werd door de Romeinen als Barbaren bestempeld.
De Romeinen stuurden legers op hen af om hen het land uit te jagen. Er waren overigens ook wel situaties, waarin afspraken gemaakt werden met de barbaren omtrent toelating. Die hielden in dat barbaren zich aan de Romeinse wetten en regels dienden te houden. Indien men daaraan gevolg gaf, werden ze automatisch bondgenoten van de Romeinen. Ja, ja, toen al speelde het probleem van vluchtelingen, economische migranten en gelukszoekers. De Romeinen waren slim, want ze zetten geaccepteerde immigranten in als militaire buffer tegen de vijandige barbaren. Zo van : laten die culturen het maar onderling uitvechten.
Op dit moment staan ruim 7 miljoen mensen (ik noem ze niet Barbaren, want er zitten er best wel goeden bij) in het noorden van het Afrikaans continent te wachten op vervoer naar het rijke noorden. De geschiedenis lijkt zich te herhalen; ons wacht een ware volksverhuizing. Echter, onze aanpak is aanzienlijk minder slim dan die van de Romeinen.
Wij denken nog steeds op basis van wederzijds vertrouwen afspraken te kunnen maken met immigranten. De slechte ervaringen ten spijt. De situatie doet me denken aan die beren-deskundige die bij hoog en laag volhield met beren over weg te kunnen. Meneer werd dus opgevreten door zijn bruine en zwarte (sorry Sylvana, er waren geen witte beren bij) 'vrienden'. 't Is maar dat je het weet.
We zouden net als die Romeinen de immigranten, die zich conformeren aan onze wet en gewoontes, kunnen inzetten tegen de barbaren met dezelfde culturele achtergrond. Desnoods met een hoofddoekje onder de pet en/of een jurk aan. Dat mag van mij. Misschien is het helemaal geen slecht idee om immigranten op die manier als buffer in te zetten tegen hen die met heel andere ambities naar hier komen. Door hun eigen cultuurgenoten het land laten uitzetten. Het lijkt mij een betere benadering, dan dat overdreven, onzinnige uitgangspunt dat zegt  'afspiegeling van de maatschappij'. Alsof iedereen mee mag doen en er ogenschijnlijk geen discriminatie bestaat. Haha! Vertel mij wat.