maandag 22 mei 2017

Home alone doggie

Mafketel

Iemand is even weg......
We hebben nieuwe overburen. Aan de andere kant van de straat. Bedien hebben een hond. De een hoor ik nauwelijks als de baas weg is. De ander gaat met soms een korte pauze de hele dag tekeer. Arm beest. Het heeft blijkbaar niet geleerd alleen te zijn. Onlangs sprak ik nog iemand die een soortgelijk probleem aankaartte. Ze zei dat als ze wegging de nog jonge hond stil was en dat de buren desondanks klaagden omdat het beestje langdurig blafte. Het bleek dat mevrouw haar hond niet echt geleerd heeft alleen te zijn. Ik heb haar uitgelegd, dat ze niet zonder meer weg moet gaan, maar terug moet gaan om de hond te belonen. En altijd pas weggaan als de hond rustig op z'n plaats ligt en stiekem controleren. Net zoals met kinderen wanneer ze voor het eerst alleen naar school mogen : eerst oefenen en dan stiekem volgen en controleren of ze het goed doen.
Vervolgens deze handelingen herhalen en geleidelijk de afwezigheid uitbouwen. Het kan ook helpen wanneer de hond zich vooraf flink heeft uitgeleefd (buiten rennen). Het vereist geduld en tijd. Ze was wel blij met de tips. Ze had daar helemaal niet aan gedacht.
Onze Fenna reageert soms op geluiden van buiten. Daarom zetten we de radio aan als we weggaan. Niet keihard, een hond heeft een enorm goed gehoor, maar genoeg om andere geluiden te camoufleren.