vrijdag 5 mei 2017

Vooroordelen

Toen ik de supermarkt binnenliep, liep ik achter twee vrouwen aan. Ze hadden lange rokken en lange jassen aan. Ze liepen al pratend langs de schappen en bleven af en toe staan. Ik was wat sneller en liep het tweetal in de laatste gang voorbij.
Voor de kassa kwam ik ze weer tegen. Hun winkelwagentje was nog leeg. Ik ging in de rij staan van een van de twee geopende kassa's. Het duo nam de doorgang waar geen kassa geopend was. Logisch, want ze hadden niets af te rekenen, net zoals een aantal anderen die ook via die weg de zaak weer verlieten.
Maar voor dat duo gold het blijkbaar niet. Een vrouw die in mijn rij bij de kassa stond af te rekenen, zei er iets van. Niet zomaar iets, maar met een duidelijke ondertoon van wantrouwen : "U moet uw tas laten controleren!", riep ze venijnig. De kassier keek even op, zag het duo en ging verder met zijn werk. De vrouw (met zwaar Amsterdams accent en niet bepaald beschaafd klinkend) ging verder met haar opmerkingen, waarin ze in bedekte termen aangaf als zou er sprake zijn van diefstal. De jongste van de twee vrouwen, die beiden een Roma uiterlijk hadden, reageerde verontwaardigd. Ze zei : "Daar gaan we weer! Waarop baseert u dat eigenlijk?" De oudere vrouw probeerde de rust te bewaren en vroeg de jonge gewoon door te lopen. Waarop de Amsterdamse venijnig uithaalde naar de oudere vrouw. Toen de jonge vrouw het voor haar opnam, dreigde de boel uit de hand te lopen. De partner van de Amsterdamse bemoeide zich er ook mee, waarop zijn vrouw uitdagend met haar borst tegen de jonge vrouw duwde. Al die tijd hield de kassier zijn mond. Uiteindelijk namen de Roma's een wijs besluit; ze verlieten de supermarkt.
Het viel mij op, dat de medewerker van de supermarkt helemaal niets deed. Integendeel, hij zat af en toe met het schreeuwerige tweetal bij de kassa mee te grinniken.
Al met al weer zo'n typisch voorbeeld van vooroordelen afgaande op het uiterlijk van mensen. Dat de medewerker niet ingreep vond ik ook erg zwak. Ik ben bang dat we nooit van dit soort zaken bevrijd zullen worden.