maandag 29 mei 2017

Moeder, wat is het heet!

(ge)zwam in het koele bos
De ochtend begon wat mij betreft erg goed : een koele wind en nauwelijks zon! We hebben de boel maar gelijk helemaal open gegooid om te koelen en te luchten. Twee vliegen in 'één klap dus. Niet letterlijk, want muggen en vliegen zie ik nog niet zo veel. In het bos was het nog lekker koel. Fenna en ik waren dus niet aan het hijgen en/of puffen.
Zelf kan ik niet zo goed tegen die hoge temperaturen. Ik heb naar aanleiding van die uitspraak geregeld verbaasde gezichten gezien. Weer zo'n vooroordeel : wie getint is moet tegen de warmte kunnen.
Over vooroordelen gesproken. Ik sprak een aantal weken geleden een campinggast. Afgaande op zijn uiterlijk had hij dezelfde culturele achtergrond. Toen we in gesprek raakten, noemde hij zijn woonplaats : Capelle a/d IJssel. Ik gaf aan dat dorp te kennen vanwege mijn werk. Toen ik hem het adres van het kantoor noemde, bleek hij vlak in de buurt te wonen. Uiteindelijk kwam het ervan : onze achtergrond. Hij vertelde als tiener naar Nederland gekomen te zijn. Zijn ouders kwamen in Capelle terecht. Daar kreeg hij op een gegeven moment ruzie met een aantal Molukkers. Die scholden hem uit voor zigeuner. Vol zelfvertrouwen, hij beoefende vechtsporten, daagde hij de grootste van de pestkoppen uit. Die ging met één gerichte klap tegen de grond. Nummer twee ook, maar daarna hield de groep zich in. Toen hij hen iets in hun eigen taal toeriep, werd een aantal van hen nieuwsgierig. Uiteindelijk vertelde hij hen, dat hij ook een Molukker was en dat zijn vader hun ouders en wellicht ook enkelen van hen nog godsdienstonderricht had gegeven. Na die toelichting reikten ze hem de hand, maar die weigerde hij. Hij wilde niets te maken hebben met die vervelende groep pestkoppen.
Zelf kreeg ik te maken met een directeur van Molukse afkomst. Hij zei een paar keer nadrukkelijk dat ie niets tegen Indonesiërs had. Hij verzuimde mij naar mijn afkomst te vragen. Dan had ik hem zeker verteld over mijn oma van Ambon. Een nitwit van een projectleider begon zijn gesprek met mij meestal met : "Ik heb niets tegen Chinezen als jij, maar....." Ach ja, wat een domheid.