woensdag 17 mei 2017

Zelf doen of....?

Nevada achterrem
Op de grote onderhoudslijst van vorig jaar stonden ze al genoteerd : de remmen. Maar volgens de garage waren ze toen nog niet aan vervanging toe. Later heb ik er zelf nog even naar gekeken. De garage had gelijk, maar ik wil ze voor de komende APK toch maar vervangen. Veiligheid en zekerheid voor alles.
Naar aanleiding van de ontvangen offertes ben ik aan het rekenen geslagen. De remschijven en -blokken vervangen aan de vooras van de Ducato gaat me bij een garage gemiddeld 450 euro kosten. Als ik de kwalitatief beste onderdelen (remschijven en -blokken) koop, ben ik 125 euro kwijt. Mede dankzij een speciale 20% kortingsactie. Als ik de boel zelf vervang, iets wat ik vaker gedaan heb, dan scheelt mij dat 325 euro! Daar ga ik toch wel even triest van jodelen. Per wiel ben ik als dhz'er met mijn amateuristisch gereedschap, liggend op de grond (geen hefbrug) nog geen 3 kwartier bezig. Kassa!
Hyundai schijfrem
Over de remschoenen achter twijfel ik. Ik heb ze eerder vervangen bij mijn Fiat 128 (dus in de jaren 70) en later bij de Renault Nevada, in 2004 of zo. Ik vond het beide keren een rot klusje. Veertjes, klemmetjes, dingetjes en de trommels er weer op krijgen. Grrr! Gemiddeld voor rond de 100 euro aangeboden. De schoenen zelf kosten 40 euro (2 sets á 2 stuks).
De voorkant ga ik dus zelf doen. De schoenen en de remolie mag de garage vervangen en ook de wagen een APK laten ondergaan.