dinsdag 24 juni 2014

Mijn WK - De spelregels

Weinig balbezit en toch winnen!
Er was een tijd dat de spelregels rond het spelletje gewoon duidelijk waren : een overtreding is een overtreding. Klaar uit. Tegenwoordig is het anders. Er zijn zware en lichte overtredingen. De zware worden bestraft, al wil dat niet zeggen dat er altijd een gele of rode kaart aan te pas komt. De lichte worden vaak niet bestraft. Als binnen de 16 aan een shirtje wordt getrokken, is er niets aan de hand. Behalve wanneer je een strikte scheids treft. Dan is het wel een penalty. Dat geldt ook voor hands binnen de 16. Aangeschoten hands was/is geen overtreding. Afhankelijk van de stand van de arm, de mening van de scheids, de betreffende speler en het weer.
Menige inworp voldoet niet aan de spelregels. Er was een tijd dat daar ook voor gefloten werd. Het vragen om een kaart door een speler, hield in dat de vragende speler zelf een kaart kreeg. Aan iemands shirt of lijf trekken is een overtreding. Maar zoals met zoveel andere regels, zijn ook hier legio uitzonderingen op. Al zijn de criteria mij erg wazig.
Maar er is nog meer. Het kan ook te vroeg zijn voor een kaart. Ja wel, te vroeg! Tenminste, als ik sommige commentatoren mag geloven. Te vroeg? Ik heb die voorwaarde nergens in de spelregels kunnen ontdekken. Ik heb ook nog niet gezien dat een scheids na een overtreding eerst even zijn klokje controleert om antwoord te krijgen op de vraag : Is het nog te vroeg voor een kaart? En wanneer is het dan te laat voor een kaart? Dat is een kwestie van de beelden nog eens bekijken. Dan kan alleen de KNVB of de FIFA alsnog ingrijpen. Maar de wedstrijd is dan al gespeeld. Dus kan het gebeuren dat iemand die tijdens de wedstrijd een rode kaart had moeten krijgen, de wedstrijd beslist. It's all in the game.