zaterdag 28 juni 2014

Oost Europese plukkers


Via de mail kreeg ik te horen dat ik gekwalificeerd ben als een trage plukker, die straks niet opgewassen is tegen de Oost Europese plukmachines. Men heeft dus een stok gevonden om deze plukhond te slaan.
Ik ontving iets meer dan 7 euro netto per uur. Dus dat is 56 euro per dag. De Oost Europese plukmachine krijgt volgens mijn informatie 4 euro per uur. Dat is 48 euro per dag voor 12 uur inzet. Dat scheelt nogal wat. Economisch gezien een gemakkelijke keus. Sociaal gezien ligt het m.i. anders.
Ik heb gedurende vier jaar vier dagen in de week 8 uur per dag geplukt. Met veel plezier. Maar ja, dat zijn op weekbasis al twee dagen minder en wat uren betreft 40 uur minder dan de Oost Europese Plukkers. Om het maar zo te zeggen : die hoeveelheid dagen en uren kan Bruintje niet trekken. Haha! 
Maar om dat als een soort reden van ontslag naar mij te uiten gaat mij wat ver. Ik heb nooit afgehaakt vanwege de weersomstandigheden en ben nooit dronken in de boomgaard aangekomen. Ik spreek vrij goed Nederlands, val geen buurtgenoten lastig (denk ik) en doe sociaal mee. Alle inhoudingen worden van mijn loon afgetrokken en niet te vergeten ik lever productie. Zo draag ik mijn steentje bij.
Bij een normale plukgang vulde ik met mijn drie collega's 4 á 5 kisten op een ochtend. Een niet normale gang houdt in : slechte voorbereiding van het proces ('s morgens staat het materieel vaak niet klaar), materiaal pech (veel technische problemen zijn elk jaar hetzelfde), verkeerde plukinformatie, wachttijden (kisten vol, maar geen nieuwe kisten aanwezig), de aanwezigheid van golfkarren die de volle kisten niet konden trekken ('iedereen duwen!' werd dan geroepen) en een te vroege pluk (appels waren groener dan men dacht). We mochten ons er niet aan ergeren, doch verbazen. Aldus de baas. En ik heb me daar heel vaak verbaasd.  Veel plukgangen waren 'niet normaal'. De Hollandse plukmachine liep verre van geolied. Daar kon nog heel wat meer winst behaald worden.
Ik had geen moeite met de 'snelle' plukkers mee te komen. Ik had wel moeite met echt langzame plukkers. In die zin, men verwachtte van mij dat ik hen op sleeptouw zou nemen. Vergelijkbaar met tegen een schildpad zeggen dat ie moet doorlopen. Even ambtelijk : Daar was ik toch niet voor aangenomen?
Dat ik in dergelijke situaties voor 1,5 man plukte vond ik minder erg. Ik plukte gewoon lekker door, in mijn eigen tempo en met plezier. Ik was niet verantwoordelijk voor het personeelsbeleid. En hoe je het went of keert : iedereen deed zijn/haar best.
Het is een aantal keer voorgekomen, dat men ons niet riep voor een pauze. Op verzoek ben ik geregeld langer gebleven om rijen af te maken en/of kisten vol te maken. Dat alles was geen probleem, want ik vond het leuk werk met leuke mensen.
Er was wel iets waar ik nogal moeite mee had. Dat was de verbale aansturing door bepaalde leiders. Ze zijn aanzienlijk jonger dan menige plukker, maar dat verschil werd in de aansturing niet meegenomen. Dus was het : "Hé, wat zijn jullie  daar aan het doen?!! Wat doen jullie in die rij?!!" Alsof we een meute onwillige kwajongens waren. Zelfs dan zei ik rustig : "Dat moet je even aan de andere bedrijfsleider vragen, want die heeft ons naar hier gestuurd." Daarna kwam nooit een sorry of zo. Onze zelfdiscipline en verantwoordelijkheidsbesef werd te laag ingeschat.
Maakt allemaal niet uit, hoor. Willem plukte en plukte en komt er na vier jaar achter dat ie traag gevonden wordt. Ik ben niet de enige die van de lijst is afgevoerd. Niet alleen plukkers, ook vast personeel moet opzoek naar een nieuw baan. Dat vind ik veel erger. De Oost Europese Plukkers plukken de Nederlandse arbeidsmarkt kaal. Iets wat ook de betreffende werkgevers en de overheid verweten moet worden.
Tot slot : ik heb weleens aan oudere plukkers (70-80 jaar) gevraagd waarom ze elk jaar weer terugkomen. Ik kreeg van een paar van hen het volgende antwoord : "Willem, ik wil mijn kleinkinderen van tijd tot tijd iets leuks geven of met hen op vakantie gaan....." Nou, dat is dan bij deze afgelopen.