woensdag 11 juni 2014

Over politiek gesproken

Het ARP aanplakbiljet
In de jaren 50 hing bij onze benedenburen, meneer en mevrouw Van Ingen Schenau een klein aanplakbiljet voor de ramen. Op dat biljet stond het hoofd van meneer (Jelle) Zijlstra afgebeeld. Hij was van de ARP en ik begreep later, dat hij een bijzonder goed econoom was. De ARP was verbonden met de Gereformeerde kerk. Naast ons hing een poster van de KVP. Zelf plakten we geen poster. Anders was het een van de CHU geworden.
In die tijd was ik als kind nauwelijks politiek bewust. Ik kende de lange Luns die steevast met een heet bintje in zijn keel aan het woord was. Telkens als ik hem hoorde spreken dacht ik : "Slik dat ding nou es door, eigenheimer!
En natuurlijk meneer Drees in zijn sjofele regenjas.
Ik herinner me ook nog een Communistische partij, met meneer Bakker aan het roer. De CPN werd met wantrouwen gedoogd ondanks of vanwege(?) haar grote verzet tegen de Duitse bezetting. Veel leden zijn toen omgebracht.
Dankzij mijn broer Joop las ik een paar keer de Tribune. Nogal stiekem vanwege de Koude Oorlog en het feit dat mijn pa bij de Marine werkte en (toen al) de pest had aan de PvdA. In die periode ging het alsmaar slechter met de CPN. Toch kreeg ik in die periode een goed beeld van de partij en haar programma. En eerlijk gezegd, veel zaken op sociaal gebied spraken mij erg aan. Aan de andere kant werd ik door het (verplicht!) lezen van Orwell's Animal farm in mijn tienerjaren meer naar de realiteit getrokken. Er is overal wat.