vrijdag 13 juni 2014

Putjesschepper

De term herinner ik me nog wel. Als ik het me nog goed herinner werd iemand putjesschepper als ie op school niet zijn best deed. Dus keek ik vanuit die waarschuwing naar de mannen, die op straat in ons dorp de rioolputjes schoonmaakten : niet opgelet op school.
Tegenwoordig is het een beroep zoals elk ander. Riolen moeten schoon gehouden worden. Afgelopen week deed ik een klusje dat me aan het beroep putjesschepper deed denken.  In een tuintje van een oudere vrouw lagen hoopjes katten- en hondenpoep op het grind. Ze had een par maanden geleden haar tuintje vanwege de overlast van poep en stank helemaal alten volstorten met steentjes. Maar dat heeft bij de katten en hondjes niet bepaald indruk gemaakt. De katten vinden het ook niet meer nodig de boel te bedekken.
Ik had eerder beloofd de boel op te ruimen, zodra het een paar dagen droog gebleven was. Dus was ik deze week droge drollen aan het rapen. Met twee handschoenen over elkaar. De buitenste waren wegwerpversies, de andere gewone werkhandschoenen. Er lagen welgeteld elf hoopjes.
Het schijnt dat met name late in de avond, rond middernacht, iemand met twee niet aangelijnde hondjes haar ronde doet. Die mormels gaan gewoon lekker in een tuin zitten poepen. En dan de katten. Daar zou eigenlijk ook een uitgaansverbod of aanlijngebod voor moeten gelden.