zondag 22 juni 2014

Lelystad, een zomerse zondag


Jammer van al die leegstand in het centrum van Lelystad. Zoals aan de Neringweg in Lelystad. Een hele rij panden die leeg staan. Saai, doods en zelfs wat beangstigend. Is de leegstand soms besmettelijk?
Lege terrassen, rondvliegend zwerfvuil en stilte vullen het centrum. Vooral die stilte is benauwend. Alsof ik ergens wandel waar het op de zondag ten strengste verboden is. Er is ook nergens iets gezelligs te bekennen. Of ja, toch wel. Bij de skatebaan tegenover het voormalige pand van de KvK. Daar houdt de jeugd wedstrijden met boards, en skates. Een concentratie van belangstellenden bijeen in de zon. Zomaar een eilandje van gezelligheid in een zee van stilte.
Er staan wel hier en daar stoeltjes en tafeltjes uitgestald, zoals op het Stadhuisplein en bij de bieb. Maar echt uitnodigend is het niet. Nergens een vrolijk deuntje. Het lijkt alsof de mensen plotseling gevlucht zijn. Gevlucht voor het mooie weer, de stilte, het zwerfvuil en de lege panden. Volgens mij zijn er genoeg musici die graag even hun vaardigheden willen laten horen. Gratis. Niet voor niks. Want misschien brengt het gezelligheid in de stad. Misschien wordt het dan wat leuker in het centrum. Misschien blijven mensen dan even staan, of gaan ze zitten. En komen er meer mensen op af. Misschien.