vrijdag 27 juni 2014

Rioollucht in huis

Ontluchting op het dak
Vanmorgen ben ik het dak op gegaan. Waarom? We hebben soms last van een nare rioollucht in de badkamer. De lucht komt uit de afvoer van de wasmachine. Er zit weliswaar een zwanenhals op, maar als ik het toilet doorspoel komt er lucht naar boven. Niet zomaar lucht, maar een rioollucht.
Met mijn beperkte dhz kennis weet ik dat een riool ook een ontluchting heeft. Een pijp die aangesloten is op het hoofdriool onder de woning en die loodrecht naar boven gaat tot aan het dak. De pijp zorgt ervoor dat overdruk in het hoofdriool (zoals die o.a. bij het doorspoelen van de wc ontstaat) voorkomen wordt. Gelukkig is het geen hele klimpartij om bij de ontluchting te komen. De voorzijde van de woning kent een plat dak, dus ik kon lopend naar de ontluchtingspan. Die dakpan heb ik even gelicht en toen heb ik een spiraal in het kanaal laten zakken. Ver kwam ie niet, omdat de pijp allerlei bochten(!) heeft. Ik stuitte op het korte stukje op spinraggen en vettige smurrie. Op zolder, vlak onder het dakbeschot is de pijp nauwelijks toegankelijk. Er zit ook nog een aansluiting van de CV ketel op.
Ik hiel het al vrij snel voor gezien : een klus voor de woningbouwvereniging.

Ooit heb ik zelf een haast compleet riool vernieuwd. Onder onze eerste woning lag nog een grespijp, die op veel plaatsen scheurde. Die heb ik inclusief de ontluchting vervangen door een pvc uitvoering. Omdat de poldergrond in Schoonhoven nog steeds zakte, heb ik met een polderstuk (flexibele, uitschuifbare pijp) de verbinding naar het riool in de straat gemaakt. Na die hele ingreep bleken de rioolproblemen nog niet helemaal opgelost. In de straat had men het riool zonder afschot, wat zeg ik, het liep omhoog(!) richting ons huis, aangesloten op een verkeerde put. Maar ook dat is hersteld. Door de gemeente en op kosten van de gemeente. Tijdens die klus in de kruipruimte zag ik dat de waterleiding helemaal los hing. Ze hing alleen aan de muurplaten in het huis. Ja, ja, er wordt wat afgeknoeid in de bouw.