dinsdag 17 juni 2014

Een lege accu

Hoe start je een auto die een lege accu heeft? Ik herinner me niet hoe ik zelf aan die kennis ben gekomen. Misschien via mijn broer Joop. Die had een Fiat 850, waarvan ik de achterkant kan dromen. Hoe vaak ik dat ding heb lopen aanduwen, weet ik niet meer.
Hoe dan ook. De beginnend bestuurder weet dat dus niet. Nooit iets over verteld tijdens de rijles. Jammer. Dan weet je dus ook niet, dat het slepen gevaarlijk kan zijn omdat de rem- en stuurbekrachtiging niet meer zo soepeltjes werken. Vanwaar dit onderwerp? Zoonlief belde dat de auto niet meer wilde starten. Een ter plekke aanwezige 'deskundige' zei dat de startmotor kapot was. Ik weet al langere tijd (met schaamrood op de kaken : al bijna twee jaar...) dat de accu bijna op is. Dus ik adviseerde de auto aan te duwen of te slepen. Bleek dat meneertje ook niet op de hoogte was van deze procedure. Veel mensen vergeten het contact aan te zetten en/of de auto in een hogere versnelling te zetten en dus niet in z'n eerste.
Accu in orde
De auto werd d.m.v. slepen weer op gang gebracht. En zo kon de thuisreis aangevangen worden. Weer thuis heeft pappa Willem de accu eruit gehaald en onder de oplader gezet. De diagnose gaf aan dat de accu wel goed is, maar nogal leeg. Dus eigenlijk niet goed. Gewoon oud, want het is nog het originele exemplaar uit 2005. Ik ga morgenochtend een nieuwe accu kopen.