woensdag 25 juni 2014

Geen Nobo sprits!

Ben ik erin getuind? Of heb ik mezelf voor de gek gehouden? Oké, iedereen maakt weleens een ernstige fout. Dit keer was ik aan de beurt. Ik zag in een outlet (ja, ik was al gewaarschuwd) een mand met dozen spritskoeken liggen. Afgaande op de afbeelding en de prijs, dacht ik : Mmmmm! Kassa!
Iedereen die in militaire dienst is geweest kent ongetwijfeld die overheerlijke, supergrote, rechthoekige Nobo spritsen, die je in de kantine kon kopen á 15 harde Hollandse centjes per stuk. Een super kwaliteit sprits uit Ede. Samen met een kop koffie en een kroket met mayo en mosterd, was dat anderhalf jaar 's morgens rond tien uur haute cuisine voor mij.
Met die herinneringen kocht ik voor weinig een doos. Met nostalgische gedachten die mij terugvoeren naar Zuidlaren, maakte ik thuis de verpakking open. En toen... mijn hemel! Ik moest flink schudden om vier in cellofaan verpakte pakjes uit de doos te krijgen. Toen ze op de tafel lagen zagen ze er behoorlijk miezerig uit. De doos leek opeens twee keer groter. De afbeelding op de verpakking was vele malen groter dan de ringen die op tafel lagen. Ik ben opgelicht! Aan de andere kant, op de doos stond keurig 125 gram vermeld. De rest was dus lucht. Gebakken lucht weliswaar, die nochtans riekte naar oplichting. Om de psychologische dreun nog harder te doen aankomen, stond op de verpakking dat het spul ook nog in België is gefabriceerd.
De koek smaakte nogal muf, ondanks dat de tht datum tegen het eind van dit jaar was. Dat men het spul nog sprits durft te noemen geeft blijk van een behoorlijke dosis smakeloosheid en lef. Sorry Nobo mensen, voor mijn verraad. Het is nog crisis moet u maar denken. Zouden die enorme spritsen nog gemaakt worden of is de fabriek samen met de opkomstplicht opgeheven? Het zou zomaar kunnen.