dinsdag 17 juni 2014

Diefstal elektrische fiets

Plaats delict
Vanmiddag rond half twee was ik bij de bank gearriveerd. Ik moest nog wat zaken regelen. Ik besloot mijn fiets aan de overkant, bij het gemeentehuis, te parkeren. Terwijl ik met een wat onwillig kabelslot bezig was, viel mij een tweetal jongemannen op. Ze gedroegen zich opvallend verdacht. Het kabelslot wilde nog steeds niet dichtgaan. Ik dacht in een flits : "Die gasten gaan toch niet naar de bank?" Toen ik weer opkeek, zag ik dat een van hen voorbij de etalage van de kapperszaak liep en nadrukkelijk naar binnen keek. Toen gebaarde hij iets. De ander zakte door zijn knieën, kroop naar de elektrische fiets en greep hem bij de bagagedrager beet. Terwijl de ene jongen doorliep, trok de ander de fiets naar zich toe, sprong erop en reed snel weg. Dat alles gebeurde in nog geen tien seconden! Toen de Noord Afrikaanse crimineel op de fiets wegreed, keek hij mij brutaal en met een triomfantelijke blik aan. Helaas ging alles zo snel, dat mijn camera het hoge tempo niet kon bijbenen.
Ik ben de kapperszaak binnen gestapt en vertelde een man achter de balie over het voorval. Hij rende direct de zaak uit, richting de steeg waar de dief verdwenen was. Maar tevergeefs. Toen hij hijgend terugkwam vertelde hij dat het zijn fiets was en hij niet op slot stond! Lekker slim. Kan je net zo goed 1.500 euro op straat leggen.
Hoe dan ook erg sneu voor meneer. Het feit dat het twee getinte jongens waren, riep bij mij allerlei generaliserende gedachten op. Het slachtoffer had geen tijd voor wat meer info van mijn kant. Hij ging direct aangifte doen. Zijn fiets stond zo goed als twee meter van hem vandaan. Er zat alleen een grote etalageruit tussen. Meneer zal misschien wel gedacht hebben : "Vreemd dat de ene bruine de andere aangeeft." Maar ik kan nu eenmaal slecht tegen onrecht.
Een tip : altijd de fiets op slot en het liefst ergens aan vast. En vergeet niet het kabelslot ook door het wiel te halen waar de elektromotor in zit. Veel verzekeringsmaatschappijen vergoeden de schade niet als de sleutel nog in het slot zit. Ook thuis in de schuur de fiets op slot doen.