dinsdag 24 juni 2014

Handen af van oma!

En opa! Ik heb het overigens niet over fysieke mishandeling, maar over de bemoeienis van volwassen kinderen met het leven van hun ouders. Ze gaan geleidelijk aan voorschrijven hoe hun ouders hun leven zouden moeten inrichten. En als je als ouder daar geen gevolg aan geeft, dan word je ook nog gestraft. Dan komen ze niet meer of veel minder op bezoek. En als ze komen, dan is het met een chagrijnige kop. Zo lang ouderen nog gewoon functioneren en gezond zijn, laat ze dan hun eigen leven leiden. Dat zouden hun kinderen later toch ook graag willen?
In mijn omgeving heb ik verscheidene gevallen meegemaakt van dat soort ongewenste bemoeienis. In een paar gevallen ging het over de aanschaf van een smartphone en een computer. De betreffende ouderen zijn weliswaar de 80 gepasseerd, maar staan nog vol in het leven. Ze willen mee blijven doen en zich aanpassen. Mailen, chatten en het contact met familie en kennissen gemakkelijker maken.
Maar het zijn hun kinderen die hen verbieden zo'n stukje technologie aan te schaffen. Zijn ze soms bang dat de erfenis in digi-rook opgaat? Jammer voor de kinderen, maar deze opa helpt die andere opa's en oma's bij het verwezenlijken van hun wensen. Ik geef toe, het is heel anders dan de uitgebloeide bloempjes uit de geraniums knippen en/of voor de zoveelste keer fotoalbums bekijken. Tijden veranderen. Er gaat een hele wereld voor hen open! Prachtig, om die reacties te zien. Al zijn ze blijkbaar niet altijd even correct.  Zo zag ik laatst een berichtje van een dochter aan haar moeder  : "Hey ma, toch op Facebook?! Je bent 85 hoor!"
Oma boos, want zo zei ze me : "Ik ben geen 85! Ik ben pas 84!" En dan zeg ik op mijn beurt : Tik maar even in, oma : "Volgens mij wordt je geheugen minder. Ik ben pas 84!" Doe er maar een lachende smiley achter, anders komt ze niet meer op de koffie...."