vrijdag 20 juni 2014

Classic TT Gramsbergen 2014 -4-


Bladerend door het programmaboekje, zie ik andere bekende namen. Zoals die van Pim en Han Dusoswa uit Leiderdorp. De beide deelnemers beschikken over een Van Veen Kreidler (50cc), een Maico RS 125, een Montessa en een Sparta Villiers.
Op het terrein zag ik ook een mij bekend motorblokje : dat van mijn Benelli 125! Dat deed me toch wel wat. Niet dat ik in tranen uitbarstte, maar toch. Er stond zoveel fraais en nostalgisch. Vergeleken met de moderne motoren, zijn de huidige eigenlijk nogal saai en zo goed als niet handig voor de dhz'er voor wat betreft de techniek. Je kan /mag nog wel zelf de banden oppompen en tanken. Voor de rest moet je naar een dealer.
Ik zag een Yamaha racer (250) met de naam van Dieter Braun op de kuip. Maar ik hoorde geen (Oost)Duits sprekend iemand bij de motor. Braun heeft o.a. MZ, Suzuki en dus Yamaha gereden. Op de laatste twee machines is hij in de jaren 70 wereldkampioen geworden. Hij heeft ook nog 'ein blauwer Montag' op een MV Agusta en een Morbidelli gereden. Op de kuip staat het nummer 2, dat refereert aan het jaar 1974 waarin hij als tweede in het wk eindigde. Racen in het voormalige Oost Duitsland was ook aan bijzondere criteria onderhevig. De DDR bepaalde wie van de coureurs wel en niet mochten komen, om de eigen coureurs wat voordeel te geven. Nadat Braun betrokken raakte bij een ongeval met o.a. Uncini en Cecotto stopte hij met racen. Hij had oogletsel opgelopen.