dinsdag 10 juni 2014

Integreren is lastig

Vanwege een mogelijke controle, lopen hier hondeneigenaren met een plasticzakje aan de riem geknoopt. Die zijn dus niet bedoeld om hondenpoep op te ruimen. Ze doen alsof om een boete te ontlopen. Daar doen wij dus niet aan mee. Eerlijk gezegd vind ik het nogal slap.
Gisteren in de supermarkt kreeg ik een mij bekend gevoel, toen die buitenlandse mevrouw een paar keer wilde voordringen. Mijn mamma leerde ons namelijk vooral niet in negatieve zin op te vallen. "Er wordt toch al zo op ons gelet", zei ze. En vanuit die achterstand kan je je beter gewoon gedragen.
Aan de andere kant kan je je afvragen in hoeverre bijvoorbeeld het fietsen op trottoirs of in voetgangersgebieden alleen voorbehouden is aan autochtone mensen. We moeten toch meedoen? Integreren? Fietsen op de stoep is vrij normaal, net als het negeren van rood. Maar ja, dat kleurtje en/of de kleding, die maken ons extra opvallend.
Het beste is gewoon je houden aan de regels. Met dat kleurtje of die hoofddoek is het vaak al lastig genoeg om mee te mogen doen.