maandag 2 juni 2014

De Aziatische keuken

Leidse tjap tjoy(ook wel hutspot genoemd)
In een noordelijk dagblad las ik over de sluiting van een Chinees bezorg- en afhaalcentrum. De oorzaak was : een gebrek aan Chinese koks. Die moesten namelijk ontslagen worden, om plaats te maken voor werkloze Nederlandse koks. Helaas is het dit horecabedrijf niet gelukt om een Hollandse kok die Chinees kan kokkerellen aan de wok te krijgen. Het is m.i. een wat kinderlijke gedachte als zou een Hollandse kok in een Aziatisch restaurant kunnen gaan koken. Ja, misschien voor de patat of stamppot. Afgezien van een Aziatische kookopleiding, moet zo'n kok ook nog wat Aziatisch inlevingsvermogen hebben.
Ik heb aan tafel en in restaurants Hollandse mensen meegemaakt, die Aziatisch eten op een typisch Hollandse boeren manier naar binnen werken. Als ze een nasi rames ( een aantal gerechten met rijst geserveerd) voorgeschoteld krijgen, dan begint het Hollands eet-ritueel. Eerst de ellebogen op tafel. Dan pakt men een lepel in de knuist en begint alle gerechten met de rijst te mengen! En maar omscheppen tot het een grote brij is. Een soort Aziatische stamppot. In die vorm komt de nasi rames blijkbaar vertrouwder over. In die toestand lust ik het zelfs niet! Vervolgens wordt de lepel omgeruild voor de vork(!) om het bord zo snel mogelijk leeg te scheppen met tussendoor wat glazen bier en vooral kroepoek. Veel kroepoek. Voor de alcoholisten gaat er ook nog een paar scheppen sambal doorheen. Want de papillen zijn door de alcohol verwoest. En dan volgt het commentaar : "ik kan het nog steeds niet lekker vinden!"
Mijn hemel, wat een boerenkinkels! Gerechten worden niet ge'tjampoerd'! (door elkaar gehusseld) En rijst eten doe je met een lepel! Als Indo eet ik verdorie toch ook geen Hollandse groentensoep met een vork! Of prik ik soms aardappelen met een lepel? Nee dus. Ik heb me aangepast, nu jullie nog.
Dus : Laat de gerechten en de rijst op het bord liggen, zoals ze geserveerd zijn. Neem met de lepel wat van een gerecht en voeg daar wat rijst aan toe. Met de vork (in de andere knuist) kan je dat leuk aansturen. Dat is dus een hapje van de nasi rames. Varieer door op dito wijze de andere gerechten te eten. Neem geen twee of drie gerechten tegelijk op een lepel! Ook al heb je weer zo'n haast. Neem nou eens niet dat eeuwige bier (doodt de smaak!), maar een glas water of thee en laat die kroepoek nou eens met rust!
En dan te bedenken dat we straks in een Aziatische keuken van een Hollandse kok afhankelijk zijn? Ik moet er niet aan denken. Pfff!