donderdag 26 juni 2014

Een nieuw laagje asfalt


Medio deze maand is men begonnen met het vernieuwen van het wegdek van de Fazantendreef. Zelf had ik niet bepaald het idee dat het nodig was. Als ik de staat van de weg vergelijk met die van De Zuid, dan zou ik De Zuid, ook als belangrijkere weg, prioriteit hebben gegeven. Maar wie ben ik?
Het is een interessant gezicht te zien hoe men zoiets aanpakt. Het begint met een gedeeltelijke afsluiting. Die laat merken dat ook hier in Dronten wijken nogal afhankelijk zijn van een zeer beperkt aantal toegangs- en uitvalswegen.
De weg is eerst 'kaal' gemaakt. De bovenste laag asfalt is verwijderd, net als de vluchtheuvels en de randen (trottoirbanden). Vervolgens is de omlijsting en zijn de vluchtheuvels opnieuw aangelegd. Er zijn ook nieuwe putten voor de afvoer van hemelwater geplaatst. De oude waren van kunststof, de nieuwe van beton.
Deze week heeft men na het vegen van de rijbanen een plaklaag aangebracht. Daarna is het asfalteren begonnen. Een tergend langzaam dat haast centimeter voor centimeter wordt uitgevoerd. De klus is bijna geklaard. En zo te zien geheel volgens planning. Mooi!