donderdag 20 oktober 2016

Vrouwen achter het stuur

Vanmorgen reden we rond 10 uur op de A28 ter hoogte van Zwolle richting het noorden. Het was druk en het schoot niet op. Boven de meest linker rijbaan hing een rood kruis. Natuurlijk, het is immers nog spitstijd. Met een snelheid van 70 km/uur kachelde de sliert auto's en vrachtwagens voort. Ik dacht : "Het zij zo, we zitten in de spits". Totdat ik, hoog gezeten, even een vergezicht had op de file. En wat zag ik?? Op de linker baan reed een grijze BMW als een slome duikelaar over de A28. Vlak daarachter een personenwagen met een bestuurder, die duidelijk liet merken te willen passeren. Hij seinde bijna constant, deed een paar keer zijn richtingaanwijzer aan, maar niets mocht baten. Men begon de BMW rechts in te halen. De auto achter haar ging ook maar naar rechts en haalde de BMW in. We reden zelf nog steeds op de rechter rijstrook toen we de BMW passeerden. Er zat een jonge blonde vrouw met bril achter het stuur. Ze keek op dat moment in haar binnenspiegel en schrok blijkbaar wakker. Ze gaf flink gas en reed met een aanzienlijke hogere snelheid de rechter rijstrook op. De verkeersopstopping loste zich vanzelf weer op.
We waren op weg om een tweetal banden op te halen voor de camper. Het waren all seasons banden, speciaal voor bestelwagens, met nog ruim 8 mm profiel. De banden zijn 3 jaar jong. Ze moeten de set aan de voorzijde vervangen, die nu bestaat uit een all seasons en een winterband!
Op de terugweg, op een binnenweg richting Zwolle, zagen we in de verte een trekker met daarachter twee auto's voor ons rijden. De laatste auto haalde de twee in. De andere auto bleef ondanks de stilte op de weg achter de trekker rijden. Erger, de afstand tussen de twee voertuigen werd groter. Zo'n 700 meter verderop maakte de weg een bocht naar rechts. In de bocht lag een spoorwegovergang. Ik zag de beide rode lichten knipperen. De slagbomen waren gesloten. Er was geen tegemoetkomend verkeer. Ik haalde de auto in, waar ik achter het stuur in een krampachtige houding een oma zag zitten. Ze kon net over het stuur heen kijken en staarde strak voor zich uit. Ik passeerde ook de trekker met zo'n 80 km/uur en sloot niet veel later achter de wachtende rij auto's aan. Ook later, op een kaarsrechte, stille weg durfde oma de trekker niet in te halen. Als ik zo zou gaan rijden als die beide dames, mag je mijn rijbewijs in brand steken.