zondag 30 oktober 2016

Kinderen als proefkonijnen?

Een aantal dagen geleden heeft de Eerste Kamer een wet aangenomen, die medische proeven op kinderen en wilsonbekwamen toestaat. De medische wereld is in euforie. Voor de duidelijkheid : Iemand is wilsonbekwaam als hij (in één of meer situaties) niet in staat is zelfstandig verantwoorde beslissingen te nemen. Iemand is wilsonbekwaam als hij informatie niet kan begrijpen en afwegen; niet begrijpt wat de gevolgen van zijn besluit zijn; en/of geen besluit kan nemen. Ik weet niet in hoeverre ik mezelf kwetsbaar opstel als ik beken, dat ik soms ook last van dat soort situaties heb. Ambtelijke taal begrijp ik vaak niet en als ik op grond daarvan een besluit moet nemen, gebruik ik vaak 'Iet-wiet-waait-weg'. De gevolgen van mijn keuze zijn mij ook onbekend. Ik schijn hier behalve met mijn partner ook met anderen samen te wonen. Ik heb ze hier in huis nooit gezien noch gehoord. Maar ja, volgens de overheid (SVB en Belastingdienst) is het wel zo. Misschien kan ik in voorkomende gevallen die spookbewoners als proefkonijn naar voren schuiven. Over kinderen c.q. minderjarigen lees ik :  "....de eis van verwaarloosbaar risico en minimaal bezwaar komt te vervallen voor medisch-wetenschappelijk onderzoek met kinderen waarbij de deelnemende kinderen zelf niet direct baat hebben. Daarmee zal het mogelijk worden om, als bij dit soort wetenschappelijk onderzoek de risico’s en bezwaren (iets) meer dan minimaal zijn, de risico’s en bezwaren af te wegen tegen het belang van het onderzoek en daarmee tegen het belang van de volksgezondheid...." 

Het college voor de rechten van de mens heeft een aantal jaar geleden al bezwaar gemaakt tegen het voorstel van mevrouw Schippers. Maar zij en haar politieke kornuiten hebben de wet in de Tweede Kamer er doorheen gejast. Onlangs is dus ook de Eerste Kamer akkoord gegaan met deze nazi-achtige wet.
De ouders van kinderen hebben niets te zeggen over hun kids als proefkonijn : De volwassen 'wilsonbekwamen' helemaal niet. Die zijn al op voorhand onbekwaam verklaard.
Wat de kinderen betreft, zo'n proefkonijn hoeft niet zelf baat te hebben bij een medische test. Stel dat 100 kinderen een nieuw medicijn of een orgaan nodig hebben, dan is het volgens deze wet heel gewoon dat je je gezonde kind als proefkonijn afstaat. Ik heb al bijna niets meer te vertellen over mijn eigen lijf. De zorg over mijn gezondheid is overgedragen aan bedrijven die winst willen maken. Dat is iets heel anders dan gezond maken. Mijn organen werden per D66 decreet fundamenteel geconfisqueerd. Als ik wilsonbekwaam (in WO2 heette dat in Nazi Duitsland Joods) word verklaard, mag men medische proeven op mij uitvoeren. Maar dat zal men in omgekeerde volgorde uitvoeren. Rest mij not het College van de Rechten van de Mens. Maar ben ik daartoe dan nog in staat, of ben ik dan al gedrogeerd?
Het lijkt mij een goede zaak om maar te doen alsof ik helemaal gezond ben. Voor mijn dood moet ik mijn lichaam onbruikbaar gemaakt hebben voor de medische wereld. Of heb ik die net aangenomen wet helemaal verkeerd begrepen? Hij was wel weer in ambtelijke taal weergegeven.