donderdag 6 oktober 2016

Verwarming in de camper

Sonja is druk bezig een vliegengordijn te fabriceren voor de camper. Een van de punten van de to-do-list van afgelopen zomer. Het lastigste is het feit dat er een schuifdeur zit. Zo'n deur biedt muggen en andere vliegende insecten de mogelijkheid om tussen de geopende deur en de carrosserie naar binnen te komen. Maar daar is ook weer iets op gevonden. Het gordijn komt met een peesband in de onderste rail te hangen, zodat de bustent of de luifel gewoon gebruikt kunnen worden.
Het wordt merkbaar minder warm, ook wel kouder genoemd. Vooral 's morgens en 's avonds is het al aardig koud. Als we toch gebruik willen blijven maken van de buscamper, dan zijn er drie opties : blauwbekken in eigen land, naar het zonnige zuiden afzakken of een kachel aanschaffen.
We hebben gekozen voor het laatste. Er zijn allerlei soorten kachels verkrijgbaar. Elektrische, op gas, diesel en ja op hout.
Een standkachel op diesel zou mooi zijn, maar dat bedrag (zo'n 2.000 euro) kan dit bruintje niet trekken. Trouwens ik denk dat de inbouw ook flink wat problemen zal opleveren. Dus zo'n kachel gaat eht niet worden. Ik zie het ook niet zitten een extra gastank onder de wagen te monteren. Een gaskachel heeft ook nog een afvoer nodig, anders blijven we voorgoed slapen. Voor een allesbrander is deze bus veel te klein. Al lijkt het me wel leuk om zo'n wagen uit te rusten met een heuse schoorsteen en achterop de wagen een houthok. Haha!
Nee, we gaan maar voor een elektrische kachel, omdat we in principe niet van plan zijn in 'the middle of nowhere' te gaan kamperen. Misschien komt dat nog wel, als we naar Scandinavië gaan. Maar dat zal dan in de zomermaanden zijn.
Bij de aanschaf heb ik niet alleen naar het formaat en de capaciteit gekeken, maar ook naar het verbruik. Op veel campings is de zekering 6 tot 10 ampère. Ik heb gezocht naar een keramische elektrische kachel met ventilator en een paar standen, waarvan de hoogste 2000 watt mag zijn. Gezien de relatief kleine binnenruimte (krap 20 m3) hoefde het geen zware kachel te worden. Uiteindelijk viel mijn keus op de Bestron Ach 1500R, een rood, vierkant kacheltje. Niet alleen geinig, maar ook voor weinig.