vrijdag 28 oktober 2016

Geef de computer maar de schuld

Het belastingkantoor GBLT, dat o.m. voor het Waterschap Zuiderzeeland belastingen int, heeft een enorme blunder begaan. Het gevolg is dat ruim 1 miljoen euro niet meer geïnd kan worden voor het Waterschap. De fout vond plaats in 2013 en is administratief verjaard. Dat is dan het positieve gevolg voor de betrokken belastingbetalers.
Wat mij stoort, is dat het GBLT de schuld legt bij een nieuw computersysteem. Lekker gemakkelijk, hoor! Een nieuws systeem dient getest te worden. Niet alleen door de systeemontwikkelaars, maar ook door de gebruikers in dit geval het GBLT en.... het Waterschap! Deze gebruikersacceptatietest is dus niet correct uitgevoerd. Met andere woorden : niet de computer, maar het betreffende personeel van het GBLT en het Waterschap is de schuldige. Tenminste, als je zo'n systeem anno 2013 (en veel eerder) volgens de gangbare methoden en technieken ontwikkelt / aanschaft en implementeert. Beide organisaties hebben groen licht gegeven voor het in productie nemen van een systeem waar fouten inzitten.
Ook het Waterschap is dus in de fout gegaan. Twee keer zelfs. Met een beetje goede controle had de fout op z'n minst aan het eind van het boekjaar 2013 al opgevallen moeten zijn. Nog even, dan geeft een timmerman die vergeten is ergens een spijker in te slaan, zijn hamer maar de schuld.
Ik hoop dat het Waterschap de schade niet gaat verhalen op de Flevolanders, maar het bedrag terughaalt door bezuinigingen in de eigen organisatie.