maandag 10 oktober 2016

Racisme in onbalans

bruin, zwart-wit
Wij Nederlanders (zei de bruine rakker) geven snel toe. In alles en nog wat. We durven nauwelijks nee te zeggen. Een handje vol mensen is tegen Zwarte Piet. En dus gaan de andere miljoenen Nederlanders over stag. Met wat tegenstribbelen aan de zijlijn. Veel woorden worden uit onze taal geschrapt. Want wie met een negatieve instelling over zo'n woord nadenkt, denkt dat iedereen er zo over denkt. Dus geen negerzoen, jodenkoek, jodenstreek, roetmop, pannenkoek (scheldwoord voor een politieagent) en meer van die onzinnige verboden.
Aan de andere kant hoor of lees ik niets over het verbieden van termen als bleekscheet, kaaskop, christen hond, slavendrijver, aardappelvreter enzovoort. Met andere woorden, waarom wordt racisme zo eenzijdig benaderd? Omdat we zelf niet zo negatief zijn of een beter zelfbeeld hebben dan de klagers? Of spreekt ook hier de overgevoeligheid een rol?
Vanuit de historie gezien is het beeld ook anders dan men probeert te brengen. Men doet alsof blanken laat ik het zo zeggen : apart geschapen zijn. Afgaande op het ontstaan van de mens, komt men in Afrika terecht. Of in Azië. Dus....die blanken zijn afstammelingen van die 'zwarten', 'bruinen' en 'spleetogen'. Haha! Erg hè, we zijn familie van elkaar. Ja jôh, daar zitten we dan.
En wat de slavernij betreft : daar deden negers ook driftig aan mee. Er waren niet alleen zwarte, maar ook veel bruine en blanke slaven en slavinnen. De indianen waren ook de klos. Het was voor die tijd gewoon economie in een tijd toen het recht van de sterkste nog gold. Geld verdienen met mensenhandel, ongeacht hun huidskleur. Opvallend genoeg hoor ik die ongenuanceerde klagende geluiden over slavernij maar uit een en dezelfde hoek komen.
Racisme is niet iets van blanken tegen de rest. Racisme speelt over en weer. Hier in Nederland werd ik uitgemaakt voor 'zwarte', 'chinees' en 'neger'. Op Curaçao was ik een makamba blanku. Haha! Ja, ik lach, want ze hadden het allemaal mis.
Met het profileren door de politie heb ik, als bruine man, ook geen moeite. Het is immers zo dat relatief veel kleurgenoten van mij in de criminaliteit zitten. Of ga je soms ook daar vissen, waar geen vis zit?