donderdag 13 oktober 2016

Is het wel een anti griepprik?

Vandaag kreeg ik een brief van de huisarts. Hij nodigt mij uit voor een vaccinatie tegen de griep. Er zijn geen kosten aan verbonden, zo stelt hij. Juist nu de kosten voor de zorg zo enorm hoog zijn geworden, vertrouw ik die gratis prik niet meer. Niet alleen omdat ie gratis is. Ik vraag me af waarmee ik straks geïnjecteerd word. Ja, ik ben met de tijd alsmaar wantrouwiger geworden. Misschien is het een serum dat mij goedgelovig moet houden en me als gewillige volgeling van dit systeem moet maken. De prik is toevallig voor alle mensen van 60 jaar en ouder. Ook weer zoiets. Krijg ik straks soms last van de gedachte dat ik mijn leven wil beëindigen?
Iedereen klaagt over de ouderen. Over de babyboomers. Ze kosten de maatschappij een vermogen, stelt men. We hebben het ook veel te goed. Tja, het was niet slim van ons om zo hard te werken en te sparen. Dat hadden we beter niet kunnen doen. Maar ja, het was voor mijn generatie heel gewoon : hard werken en zuinig zijn. De tering naar de nering zetten. We hebben ook nooit geklaagd over het feit dat we de AOW betaalden van onze ouders en grootouders. Dat vonden we gewoon. Het was ook onze plicht, vanwege de mogelijkheden die we dankzij hen hebben gekregen en gepakt.
Helaas heeft de afgunst toegeslagen bij de generaties erna. De nieuwe generaties vonden ons al snel oud. De nieuwe generaties willen alleen werken voor zichzelf. Logisch, want ze hebben de lat veel te hoog gelegd. Ze hebben veel te dure woningen gekocht. Kopen veel op krediet. Daarom moeten ze vaak beiden werken. Gelukkig is er oma en opa om op de kids te passen. Velen hebben niet eens tijd om hun ouders te bezoeken en/of te helpen. Gewoon een kop koffie komen drinken. Dat is allemaal te veel gevraagd. Over spaargeld kan oudje beter zwijgen. Anders komen ze wel op bezoek. Nee, niet voor oudje, maar voor het geld. Ja, ja, we hebben het helemaal verkeerd gedaan. Als al die vaders van die kinderen die nu zo denken en doen hun kwakkie op de kachel hadden gespoten, was alles met een sisser afgelopen. Maar helaas waren de kachels al vervangen door cv installaties.