woensdag 26 oktober 2016

Internationaal strafhof

Afgekort IS (louter toeval). Een aantal Afrikaanse landen heeft het lidmaatschap van het IS opgezegd. In mijn optiek met valide redenen. Het IS is ook in mijn beleving erg selectief bezig. Er zijn landen waar ongestraft duizenden tot miljoenen mensen omgebracht worden. De verantwoordelijken worden door het IS nooit op het matje geroepen. Onder die landen bevinden zich opvallend veel westerse, die nota bene 'lid' zijn van het IS. De omstandigheden waarin de slachtoffers vallen, worden afgedaan als 'ongelukjes'; een verkeerd bombardement of onzuivere beschieting of een andere drogreden. Ook veroorzakers van ernstige milieudelicten (zoals Shell) die aan duizenden het leven hebben gekost, worden niet gedaagd.
Er wordt door het IS alleen geoordeeld over anderen (niet Westers). Logisch, want ook het IS staat onder invloed van Amerika. Een land als Israël wordt ook nadrukkelijk de hand boven het hoofd gehouden. Het is dan weliswaar geen lid, maar menige crimineel is ook geen lid van een rechtbank laat staan van Justitie. Papieren onzin dus. Selectieve gerechtigheid. Toch duidt men het Hof aan als zijnde onafhankelijk. Een treurige zaak.
Het Internationaal Strafhof is als een papieren tijger met een bepaalde voorkeur, als hij honger heeft. Als een lid geen zin heeft om een verdachte uit te leveren aan het IS, dan gebeurt het gewoon niet. Opvallend is dat met name de VN zich erg veel bemoeit met het IS. Die organisatie beschouwd zichzelf als een soort Openbaar Ministerie, de aanklager. En wie VN zegt, zegt Amerika. Het IS is niet zonder reden in Nederland gevestigd. Wij heffen graag ons vingertje bezwerend op naar anderen. Daar maken landen als Amerika en Engeland zoals gewoonlijk driftig misbruik van.
Meten is weten. Van de bijna 40 zaken die het Hof heeft gevoerd, hebben slechts twee geleid tot een veroordeling. Mijn conclusie : Opdoeken dat Hof!