dinsdag 4 oktober 2016

Broodje bakkeljauw

pepesan maken
A la Willem, moet ik erbij schrijven. Toen ik in de jaren 80 een tijdje in Amsterdam werkte, was in de buurt van het kantoorgebouw een klein winkelcentrum. In dat winkelcentrum stond een kraampje met Surinaamse lekkernijen. Daar heb ik voor de eerste keer en broodje bakkeljauw gegeten. Dat was lekker zeg! Mmmm! Het deed me denken aan onze pepesan, maar dan op brood.
Vandaag ben ik alleen thuis. Dat heeft niets met Dierendag te maken hoor. Ik kook vandaag voor mezelf. Ik wilde iets eenvoudigs maken en dacht aan iets wat ik al een tijd niet gegeten heb : bruine bonensoep. Maar ja, ik had geen zin om uitgebreid te gaat staan koken. Dus op naar de super voor een blik (schreef hij schaamteloos).
wacht op de tomatenpuree
En ja, bij BB hoort de R. Dus rijst koken. En BB met R daar hoort ook iets hartigs bij. En dus kwam ik op die hete vis terecht (hè, weer dubbelzinnig). In de kast ligt een paar blikjes tonijn. Daar heb ik er een van gepakt. Verse vis is natuurlijk veel beter. Maar ja, ik heb geen visvergunning.
De rest van de ingrediënten (knoflook, uit, wat perper, zout en natuurlijk rawit (zeer hete perpertjes) en tomatenpuree) hebben we in voorraad. Ik heb in wat olie de knoflook met de fijn gesneden ui gebakken. Daar deed ik een paar fijn gewreven (Tjobeh) pepertjes bij. Hoe heter, hoe beter. Toen de tonijn toegevoegd met wat zout, peper en tomatenpuree. Da's toch gemakkelijk?
De hete vis die ik gemaakt heb kan ik zowel vanavond bij de BB met R als op de dagen erna op een broodje eten. Niet zomaar een broodje, maar zo'n pistolet natuurlijk! Desnoods zelf afgebakken.